Izvor: Kurir.rs/Gardijan
04.01.2023 u 11:54
0

PRIGOŽIN PRIZNAO DA RUSI NE MOGU DA OSVOJE BAHMUT I RAZLJUTIO SVET : „Ugovor im je istekao, idu kući!“

U improvizovanoj mrtvačnici, iza Prigožina se vide tela na nosilima i u vrećama za leševe. Jedna gomila leševa u vrećama može se videti naslagana do ramena u uglu jedne od soba.

Šef ruske privatne vojne jedinice PMC Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je da njegovi borci ponekad nedeljama pokušavaju da zauzmu jednu kuću u ključnom gradu Bahmutu u Donbasu, što je najnoviji dokaz da su napori Kremlja da osvoje ovaj strateški važan grad zastali.

VAGNEROVCI BEZ STEGE IZVREĐALI ŠEFA RUSKOG GENERALŠTABA: „Nemamo granate, a mi sedimo ovde – ti si đavo!“ (VIDEO)

U mračnom video snimku objavljenom tokom nove godine, Prigožin je snimljen kako posećuje podrum u blizini fronta prepun tela njegovih boraca. Među njima su mnogi osuđenici, koji su regrutovani po zatvorima i pooginuli tokom ogorčenih borbi.

U improvizovanoj mrtvačnici, iza Prigožina se vide tela na nosilima i u vrećama za leševe. Jedna gomila leševa u vrećama može se videti naslagana do ramena u uglu jedne od soba.

„Njihov ugovor je završen, iduće nedelje idu kući“, može se čuti kako Prigožin kaže i dodaje:

„Ovi se spremaju za slanje. Svi radimo tokom novogodišnje noći. Ovde leže Vagnerovi borci koji su poginuli na frontu. Sada ih stavljaju u kovčege od cinka i oni će se vratiti kući.“

Dok se vidi da se više tela izvlači iz kamiona, Prigožin se može čuti kako pozdravlja novu godinu.

Vagner je igrao ključnu ulogu u ruskoj ofanzivi na Bahmut, a ukrajinski vojnici koje je intervjuisao Gardijan su rekli da su Vagnerovi borci često korišćeni kao udarne trupe u frontalnim napadima na njihove položaje, dok su nedavno mobilisani Rusi raspoređeni u odbrambenim ulogama.

Iako su ukrajinski izvori i ruski vojni blogovi već dugo sugerisali da je Vagner pretrpeo velike gubitke u višemesečnom napadu, snimci i Prigožinov komentar – naglašavaju velike gubitke.

U drugom snimku iz njegove posete frontu, Prigožin je potvrdio poteškoće na koje su nailazile njegove snage.

„Svi žele da znaju kada ćemo zauzeti grad. U Artemovsku (Bahmut) je svaka kuća postala tvrđava. Naši momci se ponekad bore oko jedne kuće i više od jednog dana. Ponekad se oko jedne kuće bore nedeljama. A iza ove kuće dalje postoji nova linija odbrane, i to ne jedna. A koliko takvih linija odbrane ima u Artemovsku? Pet stotina verovatno ne bi bilo preterivanje.”

Neimenovani Vagnerov vojnik koga Prigožin sreće žali se na teškoće sa kojima se tamo suočavaju. „Nemamo dovoljno opreme, nemamo dovoljno BMP3 (oklopnih automobila) i granata“, kaže on.

Prigožinove izjave o Bahmutu ukazuju na velike probleme

Vlasnik PMC-a „Vagner“ Jevgenij Prigožin pokušao je da opravda nedostatak napretka svojih plaćenika u Bahmutu, a za neuspehe „vagnerovci” verovatno pokušava da okrivi Ministarstvo odbrane RF ili rusku industrijsku bazu, navodi se u izveštaju Američkog instituta za proučavanje rata (ISW) od 3. januara.

„Ovo je značajna prekretnica za Prigožina, jer je prvi put priznao da Vagnerove snage u Bahmutu zapravo nisu imale nikakve dobitke“, primetio je ISV.

Ranije, u oktobru, Prigožin je tvrdio da su „vagnerovci” u oblasti Bahmuta navodno napredovali 100-200 m dnevno. Njegov PMC je u decembru sproveo informativne operacije kako bi potvrdio uspeh isključivo bez pomoći drugih elemenata ruske vojske.

„Prigožin verovatno stvara informativne uslove da bi za neuspeh Vagner grupe da zauzme Bahmut okrivio rusko Ministarstvo odbrane ili rusku industrijsku bazu“, smatraju analitičari.

Tako su plaćenici PMC „Vagner“ obavestili Prigožina da nisu u mogućnosti da se probiju kroz Bahmut zbog nedostatka oklopnih vozila, municije i granata od 100 mm. Saopštenje ima za cilj da skine ličnu odgovornost sa Vagnera i Prigožina, okrivljujući za neuspehe velike probleme sa distribucijom ruskih resursa, o kojima ruski i ukrajinski mediji sve češće raspravljaju od kraja decembra, navodi se u izveštaju ISW.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter