Izvor: Tanjug
21.03.2023 u 07:50
0

DIM, SMRAD I TENZIJE NA ULICAMA FRANCUSKE! Na protestima protiv reforme penzionog sistema zapaljeno smeće (FOTO)

Na protestima u Parizu protiv reforme penzionog sistema, demonstranti su sinoć zapalili smeće, nakon što je vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona „za dlaku“ izbegla izglasavanje nepoverenja u parlamentu zbog najavljenog usvajanja zakona o penzionoj reformi bez glasanja u skupštini.

Reforma predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine, sa 62 na 64.

PENZIONERI RUŠE MAKRONA: „Dan D“ za vladu Francuske

Vatrogasci su u Parizu ugasili zapaljene gomile smeća, koje su ostale na ulicama zbog štrajkova komunalnih radnika.

Policija je pre toga ispalila suzavac na demonstrante koji su se okupili odmah nakon glasanja o nepoverenju Vladi u parlamentu, javio je Rojters.

U jugozapadnom francuskom gradu Bordou, oko 200 do 300 ljudi, uglavnom mladih, okupili su se na protestu protiv reforme.

Oni su skandirali “Makrone, daj ostavku!“, a na protestu je zapaljeno nekoliko kanti za smeće.

Sukobi zbog penzione reforme u Parizu i širom zemlje tokom protekle tri noći podsećali su na proteste „Žutih prsluka“, koji su izbili krajem 2018. godine zbog cene goriva, ocenjuje britanska agencija.

Sindikati i opozicione stranke najavili su da će intenzivirati proteste u pokušaju da spreče reformu penzionog sistema.

Nepoverenje vladi danas je podržalo 278 poslanika, samo devet manje od potrebnog broja od 287 da bi glasanje bilo uspešno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter