Izvor: Tanjug
04.06.2023 u 20:33
0

PROTESTI U STOKHOLMU: Šveđani neće u NATO pakt

Stotine ljudi danas se okupilo na protestima protiv NATO-a i Turske u centru Stokholma, javljaju lokalni mediji.

Demonstranti su, između ostalog, protiv ulasku Švedske u NATO i novog zakona o terorizmu koji je stupio na snagu u Švedskoj, piše list „Dagens Nyheter“.

Turske vlasti su tražile da se skup zabrani, međutim policija je dala dozvolu za održavanje događaja.

(UŽIVO) PREDSEDNIK SRBIJE SE OBRAĆA GRAĐANIMA: „Svakoga dana može doći do eskalacije sukoba, Kurti želi da Srbija i NATO uđu u sukob“

Protest organizuje Alijansa protiv NATO-a, koja uključuje nekoliko različitih organizacija.

Organizatori su okupljenima podelili zastave Radničke partije Kurdistana (PKK), poručivši da je to protest protiv novog zakona o terorizmu.

Portparol Alijanse protiv NATO-a Tomas Petereson izjavio je da vlada želi da iskoristi zakon za hapšenje Kurda u zemlji.

„Žele da ih pokažu kao trofeje Erdoganu kako bi on pustio Švedsku u NATO“, rekao je on.

I pored toga što su EU, SAD i Turska označile PKK kao terorističku organizaciju, Peterson tvrdi da Radnička partija Kurdistana nije teroristička organizacija, te da je reč o političkoj koristi koju dobijaju Turska i druge zainteresovane strane time što je drže na listi terorističkih grupa,

Turska i Mađarska su i dalje jedine članice NATO-a koje nisu odobrile članstvo Švedske u toj vojnoj alijansi, a jedan od razloga zvanične Ankare je, između ostalog, i činjenica da Švedska godinama pruža podršku Kurdima.

Šef NATO-a Erdoganu: Švedska ispunila obaveze prema Turskoj za ulazak u NATO

Švedska je ispunila svoje obaveze prema Turskoj, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle dvočasovnog sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Turska već 13 meseci blokira ulazak Švedske u NATO, zamerajući joj popustljivost prema kurdskim aktivistima koji žive na njenoj teritoriji.

Stoltenberg je izrazio nadu da će Turska odobriti ulazak Švedske u NATO pre samita šefova država članica Alijanse 11. i 12. juna u Vilnjusu.

Šef NATO-a je zahvalio Turskoj što je odgovorila na zahtev o slanju pojačanja na sever Kosova.

Tursko ministarstvo odbrane u subotu je saopštilo da planira da pošalje svoje snage na Kosovo u nedelju i ponedeljak kao odgovor na zahtev NATO da se pridruži mirovnim snagama Kfora posle nemira na severu Kosova.

Stoltenberg je u subotu prisustvovao inauguraciji Erdogana koji je počeo treći predsednički mandat koji će trajati pet godina.

S druge strane, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosti Žozep Borel (Josep Borrell) čestitao je na Tviteru Hakanu Fidanu funkciju šefa turske diplomatije.

Erdogan je posle inauguracije saopštio nova imena u vladi. Fidan će zameniti Mevluta Čavušoglua. Smatra se da je Fidan lojalan Erdoganu i bio mu je diplomatski savetnik tokom tri godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter