Izvor: Kurir.rs
18.04.2023 u 14:04
0

PRVA TRI SU-35 STIGLI U IRAN: Letelice snimljene iznad baze Mehrabad – Teheran dobio značajno pojačanje

Ono u čemu je ovaj avion imao prednost jeste ugrađen novi radar Irbis-E, koji predstavlja kombinaciju elektronskog sa mehaničkim skeniranjem. Radar može da detektuje ciljeve na daljinama od 350-400 km iz prednje polusfere i 150 km iz zadnje polusfere.

Tri borbena aviona Suhoj Su-35S koje je Iran nabavio od Rusije viđeni su na nebu te države kako sleću u vazduhoplovnu bazu Mehrabad, gde bi u narednim danima trebala da se održi ceremonija predaje ovih borbenih aviona, koji su bili napravljeni za Egipatsko RV, a od kojih je ta država odustala iz tehničkih razloga.

UKRAJINSKI MIGOVI NEMOĆNI PROTIV RUSKIH SUHOJA: Rusi ih hvataju u smrtonosne zamke, za ukrajinske pilote jedino rešenje F-16!

Zvanične potvrde Teherana još uvek nema kako su avioni sleteli i kada će biti održana zvanična ceremonija.

Egipat je inače od Ruske Federacije naručio bio 24 borbena aviona SU-35S kao deo potreba egipatske avijacije. Za njegove potrebe do sad proizvedeno je 15 aviona od 24. S druge strane izraelske obaveštajne informacije ukazuju da je u pitanju kupovina 60 borbenih aviona.

Nabavka borbenih aviona SU-35 je prva nabavka borbenih aviona Islamske države od njenog postojanja. Ova nabavka značajno će da ojača Ratno vazduhoplovstvo Islamske Republike Iran, čije letelice zapanog porkela pate od hroničnog nedostatka rezervnih delova.

Veruje se da je Iran te borbene avione Moskvi platio isporukom različitih vrsta naoružanja i municije pre svega dronova kamikaza ruskoj vojsci. To se pre svega odnosi na dronove kamikaze Šehid-136.

Su-35 nastao je kao duboka modernizacija familije lovca Su-27 i Su-30. Cilj je bio pobljšati radni vek zmaja i motora stvaranjem potpuno novog višenamenskog borbenog aviona.

Ono u čemu je ovaj avion imao prednost jeste ugrađen novi radar Irbis-E, koji predstavlja kombinaciju elektronskog sa mehaničkim skeniranjem. Radar može da detektuje ciljeve na daljinama od 350-400 km iz prednje polusfere i 150 km iz zadnje polusfere.

Ova letelica ima snažno naoružanje top kalibra 30 mm GŠ-30 .

Na 12 podvesnih tačkaka ispod krila avion može da nosi do 8 tona ubojnih sredstava.

Od raketa tipa vazduh-vazduh za blisku borbu tu su R-73E dometa 30 kilometara, R-27 ET1 i ER1 dometa 130 km, R-77 dometa 90 km.

Za dejstva na kopnene cilje avion koristi rakete H-29 TE, protivradarske rakete H-31 i H-59, pored klasičnih gravitacionih Su-35 može da nosi i TV vođene bombe KAB-500/1500 KR, satelitske navođene bombe KAB-500S-E i laserski vođene bombe KAB 500/1500LG, zatim nevođena raketna zrna.

Cena jednog primerka ove letelice bez raketa košta 50 miliona dolara.

Inače ovaj avion je borbeno upotrebljen u Siriji i sad u Ukrajini.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter