Izvor: Kurir.rs/Moscow times
18.05.2023 u 12:50
0

PUTIN NE DOZVOLJAVA DEZERTERSTVO: Kremlj zabranio visokim zvaničnicima da podnesu ostavke usred rata, evo šta im sledi

Pripadnicima specijalnih službi takođe je zabranjeno da napuštaju svoje funkcije zbog mobilizacije koju je proglasio predsednik Vladimir Putin.

Visokim ruskim zvaničnicima zabranjeno je da podnesu ostavke tokom rata u Ukrajini pod pretnjom krivičnog gonjenja, izvestio je u ponedeljak istražni list iStories, pozivajući se na četiri izvora upoznata s tim.

„UNIŠTIĆEMO SINOVE NACIZMA“: Putinova poruka odjekuje svetom od DANA POBEDE

Kremlj je uveo nezvaničnu zabranu nakon što su mnogi zvaničnici izrazili želju da podnesu ostavke na svoje funkcije, rekao je iStories citirajući izvor blizak predsedničkoj administraciji.

„Ako svi odu, kontrola će biti izgubljena“, rekao je izvor o logici Kremlja.

Izvor je dodao da Kremlj želju da podnese ostavku vidi kao izdaju i da je državnim službenicima dao zadatak da „pokažu jedinstvo“.

„Znam za najmanje dva slučaja u kojima su guverneri pokušali da napuste svoje funkcije, ali im to nije samo zabranilo odeljenje za unutrašnju politiku (predsedničke administracije), već je takođe nagovešteno da bi mogli da se suoče sa krivičnim gonjenjem“, citira iStories. rekao je bivši službenik Federalne službe bezbednosti (FSB).

Možda postoje izuzeci od zabrane jer je neformalna i u suštini nezakonita, rekli su izvori iz iStories. Na primer, zvaničnici mogu biti otpušteni sa svojih pozicija zbog zdravstvenih ili koruptivnih razloga.

„Mnogi su spremni da plate visoku cenu za priliku da sada tiho i diskretno odu“, rekao je jedan od izvora.

Prema ukazu o mobilizaciji koji je Putin potpisao u septembru 2022. godine, vojnici po ugovoru, uključujući većinu zaposlenih u FSB, ne mogu da podnesu ostavke čak ni nakon što im isteknu ugovori.

Prethodno je Kremlj uveo stroga ograničenja putovanja u inostranstvo za visoke zvaničnike, parlamentarce, guvernere i najviše menadžere državnih kompanija.

Prema izvorima The Moscov Times-a, predsednička administracija pokušava da spreči „zvanično dezerterstvo” i ometa rad stranih obaveštajnih službi.

„Niko ne može nigde da ide bez posebne dozvole“, rekao je visoki zvaničnik iz vlade.

Nekim zvaničnicima su službenici FSB oduzeli pasoše, a specijalne službe vode i spisak onih kojima su potrebne posebne dozvole za napuštanje zemlje.

„Uprkos sukobu koji je u toku, ponekad i sam Putin mora da pregleda sve ove spiskove i utvrdi ko ide u inostranstvo i sa kojim ciljem“, rekao je zvaničnik Kremlja i dugogodišnji predsednikov poznanik za „Moskva tajms“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter