Izvor: Blic.rs
05.08.2020 u 08:25
0

PUTIN ODLUČUJE: Piprema se VELIKI PORESKI UDAR na naftnu industriju

Rusko ministarstvo finansija želi da prikupi 1,93 milijarde američkih dolara poreza od naftne industrije tokom naredne dve godine, jer je pad cena nafte smanjio budžetske prihode. Ali ruska naftna industrija se tome žestoko protivi. Zato se u javnosti spekuliše da će ovaj spor na kraju „preseći“ ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema dokumentu na zvaničnoj internet stranici ruske vlade, na koji se poziva agencija Rojters, Ministarstvo finansija želi da poveća poreske prihode koji su sve manji zbog pada cena nafte. Taj plan predviđa da se u sledeće dve godine prikupi dodatnih1,93 milijarde američkih dolara i to izmenom poreskog zakona i nedavno uvedenog poreza na dobit.

Vlada i ruska naftna industrija spore se oko predloženih poreskih izmena, saopštio je ruski poslovni dnevnik „Komersant“, pozivajući se na izvore upoznate s tom problematikom. Prema tim izvorima, ako se predlog Ministarstva finansija prihvati, to bi veoma negativno uticalo na poslovanje naftnih kompanija, pre svega „Gasprom njefta“, piše „Komersant“.

Porez na dobit, koji je probno uveden prošle godine, imao je za posledicu manjak u budžetu od 2,9 milijardi američkih dolara, usled pada dobiti.

Poreske izmene mogu uzdrmati temelje naftne industrije

OVO MORATE ZNATI

Nevreme stiglo u Srbiju, kod Odžaka i Sombora već PADA GRAD

SNIMCI IZ BEJRUTA LEDE KRV U ŽILAMA: Čitav grad u rasulu, a niko ne zna šta se dešava (VIDEO)

OPASNOST! Srpskim putevima vreba DRUMSKA MAFIJA! (FOTO)

PRAVA DRAMA U BORU: Izbio požar u porodičnom domaćistvu, vlasnik zadobio OPEKOTINE! (FOTO)

NOVI KORONA PRESEK: Preminulo sedam osoba!

Ruske kompanije se žestoko protive predlogu da se pomenuti budžetski deficit nadoknadi amandmanom na poreski zakon. Zato bi rešavnje tog spora moglo biti prepušteno predsedniku Vladimiru Putinu, predviđa „Komersant“.

Moguće izmene poreskog zakona uzdrmale bi temelje ruske naftne industrije, smatraju analitičari ruske banke „VTB Kapital“, u situaciji kada ruska privreda već trpi posledice zbog pada cena nafte a ruska rublja je oslabila.

Tome je, navodi Rojters, Rusija i sama doprinela zbog spora sa svojim partnerom unutar OPEC-a +, Saudijskom Arabijom, na sastanku u martu ove godine.

Najveći pad privrede za više od decenije

Pad cena nafte, zajedno s globalnom recesijom zbog korona virusa, prouzrokovaće pad ruske privrede ove godine za 6 odsto. To je najveći pad u poslednjih 11 godina, navela je Svetska banka u najnovijem ekonomskom izveštaju o Rusiji početkom ovog meseca.

Stoga Rusija razmatra uvođenje neke vrste državnog programa, sličnog onome u Meksiku, kako bi zaštitila državne prihode od pada cena nafte u budućnosti, navodi se u izveštaju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter