Izvor: Kurir.rs/Blic.rs
14.10.2022 u 07:59
0

„PUTIN OPSESIVNO GLEDA SNIMAK UBISTVA GADAFIJA“: Američki analitičar predviđa: „Na putu smo ka nuklearnom ratu!“

“U ratu ništa nije neizbežno, a malo toga je predvidljivo. Ono što je počelo kao zločinačka ruska agresija na Rusiju postao je posrednički rat između Vašingtona i Moskve”, piše u članku ugledni stručnjak Džeremi Šapiro, direktor Evropskog saveta za spoljne odnose i saradnik Instituta Brukings.

„HVALA BOGU, TO SE NIJE DOGODILO!“ Putin uputio Erdogana o pokušaju dizanja Turskog toka u vazduh

“Dve strane su zaključane u eskalacionom krugu koji će ih, uz trenutne trendove, dovesti u direktan konflikt i onda preći u nuklearan, ubijajući milione ljudi i uništavajući većinu sveta. Ovo je očigledno smelo predviđanje i ne baš mudro – delimično zato što ako sam u pravu verovatno neću biti tu da preuzmem zasluga”, navodi Šapiro u svojoj analizi pod naslovom “Na putu smo ka nuklearnom ratu”.

Šapiro ukazuje da je američki predsednik Džo Bajden već imenovao ovu opasnost – “nuklearni armagedon” – što je naišlo na velike kritike.

Centralni scenario

“Trenutno, nijedna strana ne deluje voljna niti politički sposobna da preduzme takve korake. Naprotiv, u Rusiji su nuklearne pretnje istaknuti deo ratne strategije. U SAD, komentatori osuđuju čak i one koji imenuju ovu opasnost iz straha da bi to oslabilo zapadnu rešenost”, naveo je Šapiro, koji je služio u Stejt departmentu od 2009-2013.

“Ovde predstavljam samo centralni scenario nuklearne eskalacije… Kao polaznu tačku uzimam da je nekontrolisana eksalacija put na kojem se trenutno nalazimo”, piše Šapiro.

On je ukazao da “nijedan racionalni lider ne planira da započne nuklearni rat” i da ruski režim “ne pokazuje znakove samoubilačkih tendencija”, ali da je suština problema veća.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

“Jednom kad se započne eskalacioni ciklus, serija pojedinačno racionalnih koraka može dovesti do apsurdnosti kojom se okončava svet”, ističe.

“Kako se rat usmerio protiv Rusa, oni su povukli bezbroj crvenih linija da upozore Zapad protiv eskalacije”, naveo je Šapiro podsećajući na upozorenja Moskve protiv prijema Švedske i Finske u NATO i pretnje da će bilo kakav napad na Krim dovesti do “sudnjeg dana”.

“Kako su se ruske crvene linije pokazale veoma ružičastima, one se sve više dovode u pitanje na Zapadu. Brojni zapadni komentatori sada tvrde da je Rusija tigar od papira i odbacuju njene nuklearne pretnje kao bučnu retoriku… S obzirom da su sve crvene linije već pređene, sumnjivo je da će američki donosioci odluka videti takve pretnje kao zaista smislene”.

Verovatnoća eskalacije

“Verovatnoća eskalacije proističe iz razvoja dešavanja na frontu, a ne prelaska nekih arbitrarnih crvenih linija”, navodi Šapiro, dodajući da su stručnjaci dugo sumnjali da su ruski nuklearni signali blef kojem je cilj da unese strah u zapadnog neprijatelja.

“Ali, dešavanja u Ukrajini i mogućnost katastrofalnog vojnog gubitka možda su promenili tu kalkulaciju. Niko zaista ne zna. Verovatno ni sami Rusi to ne znaju. Ono što je jasno je da su obe strane dosledno eskalirale u Ukrajini kad su bile u strahu da mogu da izgube”, ističe on.

Uprkos tome, zapadni saveznici su stalno povećavali vojnu pomoć Ukrajini i sankcije Rusiji “do te mere da sada izgleda da nameravaju da trajno oslabe Rusiju i unište ruski režim kao što je Bajden rekao da je neophodno za okončanje rata”.

Rizici po režim

Rusi su dosledno odgovarali na svoje neuspehe na frontu sopstvenim eskalacijama – uključujući isključenje energije Evropi, pojačano bombardovanje civilnih meta, aneksiju četiri ukrajinske oblasti i delimičnu mobilizaciju.

“Poslednji korak očigledno nosi rizike po ruski režim o čemu svedoče višestruki protesti širom Rusije, ali je rukovodstvo preferiralo te domaće rizike spram gubitka rata”, kaže Šapiro.

“U trenutnoj situaciji, obe strane imaju još mnoge korake da preduzmu pre direktne konfrontacije – SAD imaju još oružanih sistema da obezbede i načina da izoluju rusku ekonomiju. Rusija ima još muškaraca za regrutovanje, brutalnih taktika da primeni i zastrašujućeg oružja van nuklearnog”.

“Eskalacija na nuklearno zahtevaće od jedne strane da oseti da gubi i da će vojni poraz imati katastrofalne posledice po njen režim i ličnu bezbednost rukovodstva i da ubedi sebe… da je nuklearna upotreba izlaz iz situacije”, zaključio je Šapiro.

Kako bi to moglo da izgleda

Nije teško zamislili kako bi to moglo početi od tačke na kojoj smo danas.

“Ako rat nastavi da ide protiv Rusa, a posebno ako Ukrajinci započnu invaziju na Krim, dosegnuće još veće nivoe strahova da je na ulogu budućnost ruskog režima. Onda će neki genije u ruskom rukovodstvu predložiti da preokrenu situaciju i pokažu veću spremnost da prihvate armagedon nuklearnim demonstracijama”, ističe Šapiro.

“Ruske snage će pokrenuti manji broj taktičkih nuklearnih napada protiv koncentracija ukrajinskih trupa ili linija snabdevanja NATO alijanse u Ukrajini. Ako ne mogu da nađu ništa od toga, upotrebiće ih protiv ukrajinskih civilnih meta. Meta nije suštinska jer bi poenta ovog napada bila da se uništi volja Zapada da nastavi sa podrškom Ukrajini, a ne da direktno preokrene vojnu situaciju. Dodatno bi stavili svoje strateške nuklearne snage u pripravnost i započeli ‘neobična kretanja’ nuklearnih sredstava u pokušaju da upozore SAD da ne reaguju na takav napad”.

Američki odgovor

“U tom slučaju će se američka vlada boriti da nađe odgovor koji odražava težinu ruske upotrebe nuklearnog oružja a da ne predstavlja dalju eskalaciju ka direktnoj konfrontaciji i sveopštem nuklearnom ratu”, ocenio je Šapiro.

“Američki ekvivalent ruskog genija će tvrditi da će direktan, proporcionalan odgovor usmeren na sam napad poslati signal ruskom rukovodstvu da SAD nastoje da kazne zločin nuklearne upotrebe, a ne da eskaliraju rat ili zbace ruski režim”.

“Videće rusku stratešku nuklearnu uzbunu kao blef, tvrdeći da bi nastavak strateškog nuklearnog napada bio samoubistvo. U nedostatku boljih opcija, američko rukovodstvo će se uhvatiti za ideju tako fino kalibriranog odgovora i pokrenuti konvencionalni napad NATO na formacije ruskih trupa u Ukrajini ili vojnu bazu u Rusiji odakle je potekao ruski nuklearni napad”.

Šapiro smatra da će tako suptilna poruka, nažalost, verovatno biti izgubljena u “paranoičnom Kremlju”.

“Oni će videti direktni NATO napad na Rusiju ili ruske snage kao potvrdu svog stava da Zapad namerava da uništi ruski režim i ubije njegove lidere”, rekao je on, ukazujući da Putin navodno opsesivno gleda snimak smrti libijskog predsednika Moamera el Gadafija nakon što su ga svrgle snage NATO.

„Prvi udar“

“Suočeni sa prospektom smrti ako ne reaguju da spasu svoj režim, ruski lideri će rizikovati pokrećući dalje konvencionalne i taktičke nuklearne udare na formacije NATO trupa i operacije snabdevanja u pograničnim državama poput Poljske i Estonije kako bi signalizirali da je Rusija voljna i sposobna da se brani uprkos riziku od strateške nuklearne eskalacije”.

Napadnute NATO države bi potom aktivirale Član 5 i blok bi započeo konvencionalnu operaciju radi eliminisanja ruskih ofanzivnih sposobnosti za takve napade. U strahu da će ostati bez svoje odbrane, Rusi će pokrenuti strateški nuklearni preventivni ‘prvi udar’.

“Onda bih imao nekoliko minuta da pošaljem mejl svojim kolegama u kojem piše: ‘Rekao sam vam’”, završio je Šapiro, ukazujući da je ovo “samo scenario”, ali ipak put na kojem se trenutno nalazimo i da verovatnoća da će se ostvariti raste iz dana u dan kako dve strane postaju sve očajnije.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter