Izvor: Kurir.rs
24.12.2022 u 10:05
0

PUTINU PRIKAZAN NOVI PANCIR TBM ZA RAT PROTIV DRONOVA: Kako je rat u Ukrajini uticao na razvoj novog PVO oruđa!

Tokom petkovog obilaska Konstruktorskog biroa A. G. Špunova, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prikazana je paleta modernizovane borbene tehnike, među kojima je bio i novi borbeni sistem Pancir SM-TBM o kome se pričalo još letos, a nastao je na osnovu iskustava upotrebe ovog hibridnog PVO sistema S-1 na ratištu u Ukrajini, gde se osim sukoba sa dronovima, koristi i za obaranje raketa ispaljenih iz višecevnog lansera raketa samohodnog SVLRS HIMARS i M-270, kao i borba protiv protivradarskih raketa AGM-88 HARM koje ukrajinska avijacija dobija u sve većim količinam i sa kojima se napada ruska radarska osmatračka mreža i PVO jednice.

Vladimir Putin zadao cilj odbrambenim kompanijama: Кljučni zadatak je da sve jedinice na prvoj liniji fronta dobiju neophodno naoružanje, tehniku i municiju!

Inače valja dodati da je maketa ovog brobenog sistema prikazana krajem juna 2022, kada je prikazana bila i na vojnoj televiziji TV Zvezda.

Naime kada se pogleda nova verzija Pancira pod oznakom TBM, čini se na prvi pogled da skoro ništa nije promenjeno u odnosu na prve serije. Međutim, odmah je vidljivo da je sa ovog vozila ukljonjeno artiljerijsko naoružanje koj postoji kod verzija S, S1, SM i SE i ostavljeno je samo raketno. Naime, ovaj sistem u novoj verziji TBM više nije hibrodni, nego raketni PVO sistem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Broj raketa sa 12 na starijim verzijama, na TBM je povećan na 24. Na povećanje broja raketa svakako je uticalo i njegovo angažovanje u ratu u Ukrajini, gde je iskustvo pokazivalo da su pojedina oruđa koja su delovala samostalno jako brzo u borni posle trošenja granata i raketa postali laka meta. Borba protiv dronova i bespilotnih letelica na srednjim visinama pre svega protiv TB -2 Bajraktar postala je konstanta.

Ono što je interesantno navodi se da je unutar vozila, je ukinuta stanica za otkrivanje ciljeva u vazduhu, a vozilo više nije autonoman sistem, već informacije dobija od komandnog centra u bateriji i povezano je sa vozilom gde se nalazi komandna kabina za upravljanje baterijom i radar za otkrivanje. Povezivanje u rad baterije ostvaruje se kablovima ili radio-vezom.

Promena se odnosi i u samoj raketi. Osim postojeće ubačena je i nova koja se vodi pod oznakom 19Ya6, manjih dimenzija za borbu protiv malih dronova i bespilotnih letelica dometa po daljini od 40 km. Nova raketa kako se tvrdi ima brzinu od 5 maha, dok sadašnja 57E6E ima brzinu od 1.300 metara u sekundi. Ukupan kapacitet sa vozilima za prevoz i pretovar raketa iznosi 48 projektila.

Rakete su postavljene na bočne strane borbenog modula. TBM ima dva obrtna lansera sa raketama. Svaki od njih ima po 12 raketa, ukupno 24 komada.

Baterija Pancir SM TB moći će sa ispali 96 projektila. Sistem je dobio i novi nišanski radar sa faznom antenskom rešetkom što mu omogućava da uoči ciljeve na daljini od 75 km na ravnom terenu. Maksimalni domet sistema po daljini je povećan na 40 km što je dovstruko više od verzije S-1.

Što se tiče vozila na koje je postavljen sistem Pancir SM TBM u pitanju je KAMAZ 53958 unapređena verzija u odnosu na verzije S, S-1. Zapravo identičan je kao kod SM. Visina vozila je znantno smanjena jer je često uticala na nestabilnost i prevrtanje pri večim brzinama. Procedura izlaska na vatreni položaje ostala je ista.

Verzija TBM je naslednik verzije SM koja se pojavila u javnosti 2019. godina na vojnoj paradi u sklopu Arktičkih snaga. Verzija SM bila je postavljena na kamionu KAMAZ 53958, koja se koristi kod oklopnih terenaca Tajfun K koristila ih je Rosgvardija u Ukrajini. Koncept pogona je 8×8. Pancir SM ima osmatračko akvizicijski radar dometa 75 km. Sistem je osim postojećih raketa dobio i novije 57E6M dometa po daljini 40 km, a po visini 7 km. I u ovom slučaju ima kombinacija raketa.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter