Izvor:
04.03.2023 u 10:32
0

RAJNMETAL ŽELI U UKRAJINI DA GRADI FABRIKU ZA NOVI NEMAČKI TENK KF-51 PANTER: „Razgovori su obećavajući!“ (VIDEO)

Paperger tvrdi da je ukrajinskoj vojsci potrebno 600 do 800 tenkova za pobedu nad Rusijom.

Kompanija Rajnmetal koja je najveći nemački i svetski proizvođač tenkova porodice Leopard 1 i 2 pregovara sa Kijevom o izgradnji fabrike tenkova na tlu Ukrajine.

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Nemci od Švajcaraca traže tenkove „Leopard 2“!

„Fabrika Rajnmetala može da se izgradi u Ukrajini za oko 200 miliona evra“, rekao je šef kompanije Armin Paperger za novine Rhanische post.

Fabrika bi imala kapacitet da proizvede 400 novih nemačkih tenkova Panter, godišnje. Inače radi se o najnovijem tenku za nemačku vojsku, koji je promovisan prošle 2022. godine.

Kako se navodi razgovori sa ukrajinskom vladom su obećavajući, a Paperger se nada da će konačna odluka biti doneta u „naredna dva meseca“.

Paperger tvrdi da je ukrajinskoj vojsci potrebno 600 do 800 tenkova za pobedu nad Rusijom.

Inače, kompanija rajametal stavlja Ukrajini 250 tenkova. Paperger je rekao da je ova kompanija već osposobila 40 borbenih vozila pešadije Marder, a do kraja godine biće 100. Kompanija je takođe spremila 30 od ukupno 50 tenkova leoparda 2A4 i da postoji još 100 tenkova Leopard 1 od kojih trenutno 88 može da učini upotrebljivim.

Paperger očekuje da će rat trajati godinama i da Ukrajinci danas nemaju dovoljno opreme da ponovo povrate svoju teritoriju.

Tenk KF-51 Panter (ona skraćenica KF označava Kettenfahrzeug ili gusenično vozilo) javnosti je prvi put prikazan na sajmu Eurosatory 13. juna 2022. U avgustovskom broju magazina Odbrana dat je širi prikaz ovoga tenka.

Ono po čemu je ovaj tenk najavljen kao revolucionaran jeste top kalibra 130 mm u odnosu na 120 mm po NATO stadardu koji ima tenk Leopard 2. Direktor Rajanmetala Armin Papergher rekao je da je Panter evolucija tenka Leopard 2. Nemci su na promociji tenka rekli da su sa novim topom L/52 kalibra 130 mm povećali vatrenu moć za 50 posto i veću probojnost oklopa u odnosu na klaibra 120 mm, ostvarivanje potpune dominacije nad bojištem gde su u potrebi kasetna mnucija, nagazne mine, dronovi kamikaze. Primena elektronskih mer u aktiviranju sa distance, praćenje bojnog polja upotrebom savremene optike i upotreba minijaturnih bespilotnih letelica koje se lansiraju iz tenka, potpuna digitalizacija, ugradnja displeja za sve članove posade, panoramske nišamske sprave velikog dometa svrstavaju ovaj tenk u ono što definišu kao tenk za 21 vek. Glavni rival ovog tenka trebao bi biti ruski tenk T-14 Armata koji se još uvek nalazi na testiranju i gde je proizvedena probna serija od nekoliko desetina tenkova.

Što se tiče topa L/52 kalobra 130 mm omogućava veču probojnost ispaljivanjem kinetičkih projektila za 59 posto u odnosu na potkalibarne iz topa kalibra 120 mm. Kinetički projektili probijaju oklop debljine ne samo od 680-720 mm nego i od 1.040-1.080 mm što je dovoljno protiv skoro svih ruskih koji poseduju i reaktivni osim standardnog oklopa. Po masi i dimenzija top je sličan onom od 120 mm, ali barutna komora daje više energije. takođe prečnik cevi je veči nego kod 120 mm. Težina granate tenkovske je zbog svega toga povećana na 30 kg, pa je poslužilac izbačen i uveden automatski punjač. Međutim postoječi kapacitet tenkovskih granata je smanjen na samo 20 u odnosu na standardnih 42 koliko iznosi borbeni komplet kod Leoparda 2.

Pomoćno naoružanje tenka čine mitraljez spregnut sa topom kalibra 12,7 mm i 250 metaka i mitraljez kalibra 7,62 mm sa kompletom od 2.500 metaka koji je ugrađen kao daljinski upravljiva borbena stanica na kupolu komandira, a sa kojom komandir rukuje iz zatvorene kupole.

Što se tiče pasivne zaštite, tenk posetuje i ERA oklop, na bolovima i uglastim povrčinama na čelu debljine 850-930 mm. Kupola ima klinasti oblik isturen napred i distancu od osnovnog oklopa do 800 mm.

Tenk poseduje i aktivnu zaštitu AMAP (Аdvanced Моdular Аrmor Protection). Radi se o sistemu aktivne zaštite modularne ugradnje, težine oko 600 kg. Municija je slična bacačima dimnih kutija koji se ispaljuje u pravcu detektovanja opasnosti gde se oko tenka stvara maskirni oblak za opmetanje IC ili optikom-žicom vođenih projektila u završnoj putanji leta. Zapravo radi se o aerosolnoj zavesi koja maiskra tenk iz prednje i gornje polusfere.

Za sad nema pouzdanih podataka o senzrima i SUV upotrebljenim u tenku. Pretpostavka je o postojanju vieškanalnog nišana kao i kod Leoparda 2A6 i A7+. Tenk je opremljen termovizijom, panoramskim osmatračkim uređajem sa kružnom rotacijom od 360 stepeni…

Što se tiče pogona zna se samo da je u pitanju dizel-motor sa tečnim hlađenjem MTU MV 873 ka-501 snage 1.500 konjskih snaga.

Tenk ima maksimalnu brzinu od 70 km/h. Kapacite rezervoara za gorivo od 1.200 litara obezbeđuje autonomiju kretanja do 340 km na putevima.

Inače Ukrajina je bila do rata jedan od proizvođača tenkova još od sovjetskog vremana kada je nastao Harskovski tenkovski zavod, koji je kasnije premienovan u Morozov tenkovski biro koji je dobio ime po čuvenom konstruktoru tenkova Andreju Morozovu. U tom zavodu prozvođeni su tenkovi T-34, T44, T54, T-62, T-64, T-80 i modifikovan T-72. Posle raspada Sovjetskog saveza ukrajina je u njemu moernizovala setiju tenkova T-84 Oplot i Jatagan, ali modifikovala i tenkove T-64.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter