Izvor: Kurir.rs
13.04.2023 u 08:26
0

RUSKA RAKETNA FREGATA SA HIPERSONIČNIM RAKETAMA UPLOVILA U SREDOZEMLJE: Nato budno prati, brod krenuo prema luci Tartus!

Raketna fregata Admiral Gorškov iz sastava Severne flote pre četiri meseca krenula je iz Murmanska na put oko sveta gde će više puta testirati hipersonične rakete.

Raketna fregata Admiral Gorškov serijskog broja 454 iz sastava Severne flote Ruske ratne mornarice naoružana hipersoničnim raketama, posle dužeg putovanja po prvi put uplovila je u Sredozemno more. U pratnji raketne fregate je i brod za snadevanje-tanker Kama.

POČINJU VOJNE VEŽBE RUSIJE, KINE I JUŽNE AFRIKE: Moćni Admiral Gorškov ranije stigao u Kejptaun, planirano testiranje cirkona!

Naime, fregata je u sredu prošla Suecki kanal i ušla u Mediteran.

Raketna fregata Admiral Gorškov iz sastava Severne flote pre četiri meseca krenula je iz Murmanska na put oko sveta gde će više puta testirati hipersonične rakete. U Južnoj Africi fregata je učestvovala u zajedničkim manevrima sa južnoafričkom i kineskom mornaricom i u Iranu, dolazak ovog para brodova u luku Tartusu, u Siriji, očekuje se u četvrtak u prepodnevnim časovima.

Admiral Gorškov je u januaru testirao lansiranje raketa u severnom Atlantiku, a verovatno je da će slične aktivnosti sprovesti i u Sredozemnom moru. U narednim nedeljama (ali možda čak i ranije) sigurno ćemo biti svedoci prve operativne misije fregate na Mediteranu.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, pomorsko prisustvo Moskve u Sredozemnom moru postepeno se smanjivalo. Većina glavnih površinskih brodova se vratila kući i nije zamenjena ili su zamenjene jedinicama manje veličine.

Ulazak ruske fregate sam po sebi ne bi bio posebno destabilizujući element situacije, da nije bilo činjenice da je brod naoružan hipersoničnim raketama, koje su teške za presretanje

Raketa Cirkon ima domet više od 4.000 km i može da putuje brzinom od 8 maha. Pored toga, raketa može da manevriše u toku leta, što otežava presretanje.

Rusija postavlja ove rakete na svoje mornaričke brodove, posebno na podmornice. Oni to smatraju velikom prednošću u svojoj odbrambenoj strategiji jer hipersonične rakete mogu brzo da stignu do cilja, što otežava njihovo otkrivanje od strane neprijateljskih odbrambenih sistema.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter