Izvor: Novosti.rs
22.05.2023 u 11:18
0

RAT U UKRAJINI: Krim – Zelenski se obogaćuje na ukrajinskom sukobu; Rusi uništili ukrajinske osmatračnice (VIDEO)

RAT u Ukrajini - 454. dan. Ruska vojska uništila je pet ukrajinskih osmatračkih punktova u kupjanskom pravcu. Predsednik SAD objavio je o novom paketu vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje artiljerijsku municiju i oklopna vozila.

Kišida poručio da će poslati pomoć Ukrajini

Japanski premijer Fumio Kišida obećao je na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim da će Tokio pružiti Ukrajini sveobuhvatnu pomoć, uključujući prijem ranjenih ukrajinskih vojnika na lečenje.

Japan će Ukrajini predati i sto vojnih kamiona i drugih vozila, kao i oko 30 hiljada kompleta vojnih obroka koje koriste pripadnici Snaga samoodbrane Japana.

Ukrajinci iz Bahmuta prešli u Košarkov i Slavjansk

Deo jedinica ukrajinskih trupa koje su napustile Artjomovsk raspoređeno je u kupjanskom i krasnolimanskom pravcu, saopštio je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

– Posle povlačenja preživelih jedinica oružanih formacija Ukrajine iz Artjomovska, neki bataljoni su, nakon što su bili popunjeni, preusmereni u naselja Košarovka i Slavjansk (kupjanski i krasnolimanski pravac) – objasnio je Maročko.

Zaporoška nuklearka prebačena na dizel-generatore

Sopstveno napajanje Zaporoške nuklearne elektrane prebačeno je na dizel-generatore zbog isključivanja poslednjeg visokonaponskog voda naponske klase 750 kilovolti, saopšten je na Telegramu stanice.

– Usled gašenja visokonaponskog voda od 750 kW, Dnjeparska i Zaporoška nuklearna elektrana izgubile su spoljno napajanje. Napajanje za sopstvene potrebe obezbeđuju generatori na dizel – navodi se u saopštenju.

Još se ne znaju razlozi za isključivanje voda. Radijacija u nuklearki, zoni sanitarne zaštite i zoni posmatranja je normalna.

Ukrajinske trupe ispalile su deset granata kalibra NATO-a na Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su još 10 granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

– Zabeležena je vatra iz Oružanih snaga Ukrajine u pravcu: 6.25 – naselje Maksimiljanovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 155 milimetara… 6.40 – naseljeno mesto Netajlovo – grad Donjeck (Kujbiševski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 155 milimetara – navodi se u saopštenju predstavništva.

Petrovski okrug Donjecka nalazi se na zapadnoj periferiji administrativnog centra DNR, ovo je najudaljeniji deo grada od centra. Kujbiševski okrug se takođe nalazi na zapadu Donjecka.

Krim: Putovanja Zelenskog u inostranstvo nazvana najskupljom emisijom u istoriji

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov nazvao je putovanja Vladimira Zelenskog u inostranstvo najskupljom predstavom u istoriji planete.

Zelenski je poslednjih nedelja posetio niz zapadnih zemalja, Saudijsku Arabiju, kao i Japan, gde je održan samit G7.

– Njegova turneja po zapadnim zemljama je najskuplja predstava u istoriji planete, pozorište za jednog čoveka koje prima rekordne honorare – rekao je Konstantinov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Zelenski se obogaćuje na ukrajinskom sukobu.

– Za milijardera koji, prema preliminarnim podacima, ima više od četiri milijarde na računima, imovina na Krimu izgleda smešno. Za njega su to buve – naglasio je šef parlamenta.

Tokom predsedničke izborne kampanje u Ukrajini 2019. godine, pres-služba štaba Zelenskog izvestila je da je njegova supruga Elena kupila imovinu na Krimu u skladu sa ukrajinskim zakonom u aprilu 2013. pre nego što je poluostrvo vraćeno Rusiji. Napomenuto je da su nakon kupovine plaćeni svi obavezni porezi i naknade, a stan je zvanično proglasio Zelenski. Radilo se o stanu u selu Livadija u Jaltinskoj oblasti na južnoj obali Krima.

Ministarstvo odbrane prikazalo snimak ispaljivanja haubica „Msta-SM2“

Ministarstvo odbrane objavilo je snimak borbenog rada samohodnih topova Msta-SM2 Zapadnog vojnog okruga prilikom uništavanja oklopnih vozila i kamufliranih utvrđenih položaja ukrajinske vojske. Video se pojavio na Telegram kanalu odeljenja.

– Posade samohodnih artiljerijskih oruđa Msta-SM2 nastavljaju da uništavaju oklopna vozila i kamuflirane utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine – navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema podacima Ministarstva odbrane, baterija haubica je napredovala do vatrene linije da uništi ciljeve — zatvorene vatrene položaje ukrajinske vojne topovske artiljerije, prema podacima dobijenim od operatera dronova. Svi ciljevi su uništeni brzom vatrom. Ovoga puta, visokoeksplozivna fragmentarna municija ispaljena je na udaljenosti većoj od 20 kilometara.

Oružane snage Rusije uništile su osmatračnice Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska

Ruski minobacači, posade tenkova i posade protivtenkovskih raketnih sistema uništile su pet ukrajinskih osmatračnica u pravcu Kupjanska, izjavio je za RIA Novosti Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe „Zapad“.

– U toku borbenih dejstava na pravcu Kupjanska, posade samohodnih minobacača velike snage 2S4 Tjulpan, u saradnji sa tenkovskim posadama i posadama protivtenkovskih raketnih sistema, uništile su pet neprijateljskih osmatračnica u zoni odbrane 11. korpusa – ​​primetio je Zibinski.

Šef pres-centra je dodao da su sistemi protivvazdušne odbrane i elektronske borbe eliminisali tri izviđačka drona tipa avion i kvadrokopter ukrajinske vojske.

JESTE ILI NIJE? Zelenski rekao da je BAHMUT pao, pa se ugrizao za jezik

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter