Izvor: Kurir.rs
17.01.2023 u 19:26
0

RAT U UKRAJINI ULAZI U NOVU FAZU: „Moguća velika ruska ofanziva u Luganskoj oblasti!“

Soledar i Bahmut, kao i Seversk 16 milja severno, i Kremna još 25 milja severno, čine jedan segment linije fronta i tretiraju ih kao jedan front i Kijev i Moskva, navodi Meduza.

Krvava borba za grad Soledar u Donjecku uzela je težak danak ruskim i ukrajinskim snagama usred spekulacija o tome šta bi to moglo značiti za sledeću fazu rata.

DRAGAN PETROVIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“ OTKRIO ISTINU O SOLEDARU: „Ruska strana nije udarala čeono na centralni deo grada kao veoma dobro utvrđen, već je zaobilazila i na kraju ga opkolila!“

Rusija tvrdi da kontroliše grad rudarstva soli devet milja severno od grada Bahmuta, koji je bio u fokusu trupa Vagnerove grupe plaćenika koji se bore za Moskvu i finansiran od strane biznismena Jevgenija Prigožina.

Međutim, britanski odbrambeni zvaničnici rekli su da su ukrajinske snage od nedelje „gotovo sigurno zadržale pozicije“ u gradu, uprkos Vagnerovim napadima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Bivši britanski vojni obaveštajac Filip Ingram rekao je da su ruski dobici u Soledaru „taktički važni“ jer je Vagner nastavio da pokušava da opkoli i zauzme Bahmut.

  • Ali bitka za Bahmut traje već šest meseci i napredak Rusa je bio bolno spor i uz ogromnu cenu, rekao je on. Iz ukrajinske perspektive, što duže mogu da drže Ruse vezane fokusirajući sve više i više resursa na Bahmut, to ukrajinskim formacijama daje više vremena da se pripreme, nabave dodatnu opremu i planiraju svoju sledeću kontraofanzivu.

– „Ukrajinci su usmerili rusku pažnju na Bahmut i nameštanje formacije je vojna operacija“ dodao je on.

Soledar i Bahmut, kao i Seversk 16 milja severno, i Kremna još 25 milja severno, čine jedan segment linije fronta i tretiraju ih kao jedan front i Kijev i Moskva, navodi Meduza.

Nezavisna novinska agencija na ruskom jeziku saopštila je da bi gubitak Soledara ugrozio ukrajinske položaje oko Bahmuta, kao i linije snabdevanja zapadno od urbanog područja.

Na isti način se navodi da bi ukrajinski prodor kod Kremenje, na severni bok ruske grupacije, ugrozio rusku ofanzivu na Bahmut.

U svom dnevnom ažuriranju u ponedeljak, Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da su nastavljene intenzivne borbe na frontu Donbas u Kremni i Bahmutu. Bilo je napada i kontranapada u šumovitoj zemlji oko Kremne, ali ukrajinske oružane snage „nastavljaju postepeno da napreduju na svojoj liniji fronta istočno na ivici grada Kremne“, dodaje se u ažuriranju.

U međuvremenu, Institut za proučavanje rata (ISW) izneo je u nedelju svoja dugoročna predviđanja za naredne korake u ratu u narednim mesecima. U njemu su navedena dva moguća pravca delovanja.

Prvi je da Moskva pokuša da izvede veliku ofanzivu u Luganskoj oblasti. Druga bi bila ruska odbrambena operacija koja bi porazila i iskorištila ukrajinsku kontraofanzivu. Ovo je usledilo pošto je Kremlj premestio jedinice iz Hersona u Lugansk i ruske oblasti Belgorod i Kursk posle njegovog povlačenja iz Hersona. Kijev i ruski vojni blogeri predvideli su namere Moskve za kontraofanzivu jer „potpuno zauzimanje“ tog i regiona Donjecka „ostaju zvanični ratni ciljevi Kremlja i među najostvarivijim su ruskim“, navodi ISW.

Šta će Moskva dalje uraditi zavisiće od toga šta će predsednik Vladimir Putin uraditi sa vojnicima pozvanim tokom delimične mobilizacije.

Usred optužbi da su novi rezervisti loše opremljeni i obučeni, analitičari su doveli u sumnju da li će takve trupe biti korišćene za ofanzivne operacije, ili je veća verovatnoća da će zadržati liniju i samo postepeno gurati napred.

Mislim da čak i kada biste mogli da mobilišete više od 300.000 ljudi, iskoristićete ih da održite teren koji imate van Krima i Donbasa i ne dozvolite im da ponovo krenu u ofanzivni plan kako bi povratili zemlju koju ste već izgubili, kazao je Dejl Bakner, izvršni direktor međunarodne bezbednosne firme Global Guardian.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter