Izvor: BSC Happy
28.03.2023 u 10:07
0

KINA DOMINIRA BLISKIM ISTOKOM: Razgovor Sija sa saudijskim prestolonaslednikom Al Saudom!

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je telefonom sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom Al Saudom, razgovarajući o širokom spektru tema, uključujući podršku daljim razgovorima između Saudijske Arabije i Irana.

Si je nedavno pomogao u sklapanju iznenadnog dogovora između Irana i Saudijske Arabije, rivala na Bliskom istoku, ranije ovog meseca, kako bi se obnovili diplomatski odnosi, pokazujući rastući uticaj Kine u regionu koji Sjedinjene Države oprezno posmatraju.

Princ Muhamed, koji je i premijer kraljevine, izrazio je zahvalnost za inicijativu Kine da podrži „napore da se razvije dobrosusedstvo“ između sunitskih muslimana Saudijske Arabije i šiitskog Irana.

ZAPAD MOŽE DA ODAHNE: Putin poručio da Rusija i Kina ne rade ništa u tajnosti, VOJNI SAVEZ iluzija drugih!

Dvojica lidera istakli su važnost strateških veza između Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte, i ekonomske sile Kine, glavnog trgovinskog partnera zalivskih država, dodaje se.

Si je rekao da će dve zemlje čvrsto podržavati jedna drugu u pitanjima koja se tiču njihovih suštinskih interesa i dati više doprinosa unapređenju mira, stabilnosti i razvoja na Bliskom istoku, prenose državni mediji.

Ranije ove nedelje, naftni gigant Saudi Aramco povećao je svoju investiciju od više milijardi dolara u Kini sa dva sporazuma koja su najveća koja su objavljena otkako je Si posetio kraljevstvo u decembru, gde je prisustvovao samitu sa liderima Zalivskih arapskih zemalja.

Saudijska Arabija i druge zalivske države izrazile su zabrinutost zbog percipiranog povlačenja glavnog bezbednosnog garanta Sjedinjenih Država iz regiona i krenule su u diverzifikaciju partnera s obzirom na nacionalne ekonomske i bezbednosne interese.

BITKA ZA PARIZ: Stotine hiljada protiv 13.000 policajaca!

Očekuje se da će se ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije i Irana sastati tokom tekućeg muslimanskog svetog mjeseca Ramazana nakon što su se Rijad i Teheran dogovorili, nakon razgovora u Pekingu, da ožive odnose nakon godina neprijateljstva koje je ugrozilo stabilnost u Zalivu i pomoglo u podsticanju sukoba u bliski istok.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter