Izvor: BSC Happy
27.03.2023 u 08:15
0

RUSI IZMIŠLJAJU? Rezolucija SB UN o sabotaži Severnog toka neće proći!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o rusko-kineskom nacrtu rezolucije o istrazi povodom sabotaže gasovoda Severni tok 1 i 2.

U nacrtu rezolucije se upućuje predlog generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da uspostavi nezavisnu međunarodnu komisiju da sprovede temljenu, transparentnu i nezavisnu istragu o svim aspektima sabotaže Severnog toka 1 i 2, uključujući i identifikovanje izvršioca sabotaže, finansijera, organizatora i njihovih saradnika.

Ukoliko rezolucija prođe, Gutereš mora da to sprovede u delo u narednih 30 dana.

„Okriviti Rusiju za sabotažu je kao kada biste pucali u sopstvenu nogu“: Peskov o navodnoj umešanosti Rusije u napade na Severni tok

Dokument takođe ohrabruje države da sprovedu sopstvene istrage i da potpuno sarađuju sa komisijom i dele informacije.

Rusija je pripremila prvu verziju rezolucije o Severnom toku krajem februara, ali je nije odmah dala na glasanje, pa je umesto toga pozvala članove Saveta bezbednosti da razgovaraju o dokumentu, što je i urađeno.

Da bi bila usvojena, rezoluciju mora da podrži najmanje devet od 15 članova Saveta bezbednosti.

Jedna stalna članica može da stavi veto, ali samo ukoliko se odobri devet glasova za usvajanje rezolucije.

NIKOLAJ PATRUŠEV PARALIŠE ISTINOM? „I dalje se pouzdano ne zna ko je sabotirao Severni tok, američki mediji imenovali krivca!“

Ukoliko rezoluciju podrži osam članica, a SAD glasaju protiv, to bi značilo da Amerika nije upotrebila veto, ali ukoliko rezolucija dobije devet ili više glasova, sprečavanje usvajanja se može postići samo vetom.

– Ne radi se o broju glasova, već se radi o načinu na koji glasaju –  rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

Prethodno, zapadne zemlje su tvrdile da je Rusija izolovana i da nema podršku unutar SB, jer se protivi inicijativama SB UN oko Ukrajine, dok ostale članice UN podržavaju rezoluciju ili su uzdržane.

Još ranije je bilo poznato da Kina podržava nacrt rezolucije, a ostale stalne članice SB – Velika Britanija, SAD i Francuska, najverovatnije neće da je podrže i mogu da glasaju protiv, budu udržane kako bi bile optužene da opstruišu rad SB.

NESTOROVIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „Amerikanci su digli Severni tok u vazduh i to je objava rata Nemačkoj!“

Ostale članice zapadnog bloka SB, među kojima su Malta, Švajcarska, Japan i Albanija, najverovatnije će glasati isto kao i lideri tog bloka.

Stavovi ostalih nestalnih članica nije poznat, uključujući Brazil, Gabon, Ganu, Mozambik i Ujedinjene Arapske Emirate, kao i Ekvador.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter