Izvor: Tanjug
21.05.2023 u 13:45
0

RIŠI SUNAK ZABRINUT: „Kina predstavlja najveći izazov globalnoj bezbednosti“

Premijer Velike Britanije Riši Sunak ocenio je danas da Kina predstavlja najveći izazov za globalnu bezbednost i prosperitet, kao i da je jedina "zemlja koja ima i sredstva i nameru da preoblikuje svetski poredak".

On je na kraju samita G7 poručio da će Britanija i druge zemlje G7 težiti zajedničkom pristupu za smanjenje izazova, a ne „razdvajanju“.

Kina predstavlja najveći izazov našeg doba za globalnu bezbednost i prosperitet, oni su sve autoritarniji kod kuće i asertivni u inostranstvu. Ovde se radi o uklanjanju rizika, a ne o razdvajanju, rekao je on.

KINA SAOSEĆA SA SRBIJOM! Si Đinping uputio pismo saučešća predsedniku Vučiću

Na pitanje da pojasni ovu frazu, on je dodao:

– Radićemo zajedno dok G7 i druge zemlje budu sigurne da možemo da se oslobodimo rizika i ranjivosti lanaca snabdevanja koje dolaze iz Kine, da preduzmemo korake neophodne da se zaštitimo protiv neprijateljskih ulaganja i to na način koji ne oštećuje ni jednu stranu, rekao je Sunak u razgovoru sa novinarima na kraju samita Grupe sedam zemalja održanog u Japanu.

Kina je u subotu pozvana da izvrši pritisak na Rusiju da okonča svoj rat protiv Ukrajine. U zajedničkoj izjavi, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže „konstruktivne i stabilne odnose“ sa Pekingom.

– Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da prekine svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine, navodi se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter