Izvor: Sputnjik
22.03.2023 u 19:32
0

DRŽAVNI JEZIK VIŠE NIJE MOLDAVSKI VEĆ RUMUNSKI: Predsednica Moldavije potpisala zakon koji potvrđuje „neospornu istinu“

Predsednica Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon kojim je za državni jezik u zemlji proglašen rumunski.

-Danas sam potpisala zakon koji potvrđuje istorijsku i neospornu istinu: državni jezik u Moldaviji je rumunski, napisala je Sandu na društvenim mrežama.

Ona je dodala da građani Moldavije govore jednim od jezika EU i da bi rumunski mogao da bude katalizator konsolidacije društva.

„HAPSITE PUTINA“: Blinken se ne zaustavlja!

-Oni koji su nam decenijama tvrdili da mi građani Moldavije moldavskim jezikom a ne rumunskim imali su samo jednu cilj – da nas podele, jer kad podelite narod, onda vam je lakše da je kontrolišete i potčinite, istakla je Sandu.

Podsetimo, parlament je prošle nedelje sa 58 glasova za podržao da državni jezik bude rumunski. Prema zakonu, izraz moldavski jezik se zamenjuje izrazom rumunski jezik a izmene će biti unete u Ustav mada je obično za tako nešto potrebno sprovesti referendum.

Tokom predstavljanja nacrta zakona poslanici iz opozicionog Bloka komunista i socijalista blokirali su govornicu parlamenta, javio je dopisnik Sputnjika. Oni su se okupili ispred govornice sa plakatima na kojima su ispisali zahteve – da se održi referendum, da se smeni vlast i da se prestane sa „vređanjem Ustava“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter