Izvor: Kurir.rs
22.11.2022 u 10:46
0

„RUSI KOSMIČKIM ORUŽJEM MOGU DA SRAVNE UKRAJINU“: Naši stručnjaci dočarali trenutnu fazu ispitivanja, evo kad bi mogli i da ih upotrebe!

Evropska komisija, pregovori u Briselu, udaranje sankcija Rusiji i razapinjanje Srbije da konačno napravi svoj izbor, baze su razgovora, koji su vodili Ivan Miletić, programski direktor Instituta za javnu diplomatiju i Luka Kastratović, general u penziji i predsednik Izvršnog odbora Kluba generala i admirala Srbije.

NISMO USPELI DA POSTIGNEMO NIKAKAV DOGOVOR! Predsednik Vučić poručio iz Brisela: „Pred nama su besane noći i mnogo teški dani!“

– Na žalost rat se nastavlja. Rizik postoji od samog početka. Na Zaporoškom pravcu se intenziviraju borbe. Ukrajinske snage se probijaju do sledećeg grada Nikolajeva. To pokazje da se intenzitet borbi nastavlja, a nuklearne elektrane su objekti napravljeni tako da mogu da izdrže napade, čak neki od objekata mogu da izdrže i taktičko nuklearno oružje – rekao je Miletić.

Najteže borbe vode se u okolini Donbasa i Zaporožja. Da li eksperti mogu predvideti šta će biti ishod ovih vojnih sukoba?

– Ne možemo dati krajnju ocenu. Činjenica je da su nato zemlje uložile sve napore, resurse, savremeno naoružanje i finansije. Čak i određene ekcese kojim su vukli sve ostale države. Poljska je podigla nivo borbene gotovosti na visoki nivo, svi vrše pripreme za sukob. Elektronsko i kosmičko oružje još uvek nije upotrebljeno. Rusi nisu iskoristili elektronsko ometanje – rekao je Kastratović i podsetio na snagu Rusije.

– Još uvek je ovo sukob ispitivanja druge strane, radi izazivanja reakcije. Rusi mogu ostvariti cilj bez upotrebe nuklearnog oružja – dodao je on.

Izvesno je da je napadnuta infrstruktura u Ukrajini, a isporuka struje u Kijevu otežana. Sneg je najjače oružje, a pored otežanih borbi, stanovništvo trpi najviše.

– U Ukrajini je ceo sistem napravljen tako da se bazira na struji. Već se oseća da ne može sve. I da se ratuje i održava stanovništvo u isto vreme. Zato se apeluje na ljude da pređu u Zapadni deo Ukrajine radi rasterećenja struje. Zima mora biti iskorišćena za ubrzane pregovore – ispričao je Miletić i dodao:

– Svi su naviknuti na situaciju na frontu. Ostalo je deset miliona ljudi, rat se oteže, civili ispaštaju. Borbeni moral pada, i zato ljudi i odlaze na front uvideviši kako im porodice žive.

Iz srpske perspektive, ovi sukobi ne donose trajnu neutralnost Srbiji, sudeći po sve većim međunarodnim pritiscima.

– U nekom momentu kod nas će morati da se promeni ta odluka, i naš narod će morati da bude spreman da promeni taj ugovor. Rusija je jak saveznik za Kosovo, ali sudeći po jučerašnjim razgovorima, predsednik je jasno rekao da je Srbija kooperativna, a kosovska strana nije – rekao je Miletić.

Uvođenje sankcija Rusiji i odricanje KIM su teški pritisci, ali izdržljivi, a izbor koji treba napraviti izvestan, ali ne i lak.

– Ovde treba da se što više uništi srpsko nacionalno biće. Mi treba da stanemo uz ono što Amerika i EU odgovara. Pritisci zavise od sukoba velikih sila. Njima smetaju svi koji ne poštuju njoihove odluke. Vućić je jasno rekao da samo ako priznamo KIM, možemo u EU, a to niko ne želi – rekao je Kastratović.

Miletić se nije složio i dao je primer saveznika iz NATO, kao što je Španija, koja je u sličnoj prilici, i da i to imamo na umu.

– Pitanje je da li bi Rusija imala razumevanje za Srbiju, ukoliko i mi uvedemo sankcije. Time ćemo sami sebi uvesti sankcije. Nemačka je bila najveći zagovornik razbijanja Jugoslavije – rekao je Kastratović i podsetio na Prvi i Drugi srpski ustanak koji ne bi mogli da se vode bez ruske pomoći.

– Kod Amerike i Nemačke dobili bismo saveznike, a ako uvedemo sankcije Rusiji ne slažem se sa time da ćemo sami sebi udariti sakcije. Sve je ovo diplomatija. Ne vidim potrebu da mi nešto treba da se dokazujemo – ispričao je Miletić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74  

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter