Izvor: BSC Happy
30.01.2023 u 18:25
0

Rusi očekuju važnu posetu Si Đinpinga ovog proleća: „Polazimo od razumevanja da će ovo biti centralni događaj u bilateralnoj agendi!“

Poseta predsednika Kine Si Đinpinga Rusiji biće ključni događaj u odnosima Moskve i Pekinga 2023. godine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova komentarišući rezultate moskovske diplomatije za 2022. godinu.

„Ove godine, Rusija i Kina će udružiti napore za unapređenje i unapređenje daljih bilateralnih odnosa između dve vlade. Kao što znate, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je kineskog lidera Si Đinpinga u zvaničnu posetu ovog proleća. Polazimo od razumevanja da će ovo biti centralni događaj u bilateralnoj agendi za 2023. godinu“, istakli su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministarstvo je istaklo ulogu poverenja između dva lidera u produbljivanju sveobuhvatnog bilateralnog partnerstva i strateške saradnje.

„U protekloj deceniji šefovi država održali su četrdeset sastanaka. To uključuje bilateralne posete, sastanke na marginama multilateralnih foruma i druge događaje“, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova i izrazilo nadu da će se lične razmene nastaviti.

„Usred radikalnih promena geopolitičke situacije, naše zemlje su efikasno uspele da koordiniraju svoje spoljnopolitičke kurseve u cilju održavanja globalnog mira i stabilnosti, rešavanja regionalnih sukoba, prevazilaženja konfrontacije i promovisanja objedinjujuće agende. U saradnji sa našim kolegama, mi smo preduzeli korake ka borbi protiv pokušaja Sjedinjenih Država da ostvare globalnu dominaciju promovisanjem koncepta poretka zasnovanog na pravilima“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

IGOR KIRILOV OTKRIO PRAVO STANJE STVARI: „SAD prebacile biološku opremu iz Ukrajine u Poljsku i baltičke države!“

Prošle godine je trgovina Rusije sa Kinom porasla za trećinu na nove rekorde, a dve zemlje su zabeležile postepeni rast praktične saradnje u svim domenima, navodi se u komentarima ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Kina se ponovo potvrdila kao najveći trgovinski partner Rusije, status koji ima više od jedne decenije, i igra sve važniju ulogu prijateljske nacije u trenutnim okolnostima“, saopštilo je ministarstvo, pozivajući se na nedavni napredak u investicijama.

Prema komentarima, obračuni u nacionalnim valutama su se udvostručili i činili više od polovine ukupne bilateralne trgovine. Ministarstvo je obećalo napore da ove godine poveća taj obim na 200 milijardi dolara, što je cilj koji su dve zemlje prvobitno planirale da postignu do 2024.

„Naporno ćemo raditi na podizanju odnosa Rusije i Kine na viši nivo zarad bilateralnog napretka i za dobrobit naših naroda“, zaključili su u ministarstvu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter