Izvor: Kurir.rs/CNN
20.12.2022 u 10:03
0

RUSIJA I KINA PRETE JAPANU? Moskva i Peking izvode zajedničke pomorske vežbe u vodama Istočnog kineskog mora!

Kina i Rusija počeće u sredu zajedničku zajedničku pomorsku vežbu bojeve vatre u Istočnom kineskom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dok dva partnera pojačavaju saradnju u sve napetijem zapadnom Pacifiku. 

RUSKI ARMAGEDON IZ MORSKIH DUBINA POČEO SVOJU MISIJU! Nosiće opake atomske podvodne dronove „Posejdon“ (VIDEO)

„Aktivni deo vežbe obuhvatiće zajedničko raketno i artiljerijsko gađanje vazdušnih ciljeva, artiljerijsko gađanje morskih ciljeva i uvežbavanje zajedničkih protivpodmorničkih dejstava uz praktičnu upotrebu naoružanja“, navodi se u ruskom saopštenju.

Vežbe, nazvane Pomorska saradnja 2022, uključiće vodeći brod ruske Pacifičke flote – raketnu krstaricu Varjag – fregatu i dve korvete, navodi se u saopštenju i dodaje da će kineska Narodnooslobodilačka mornarica poslati dva razarača, dva patrolna broda, višenamenski brod za snabdevanje, i dizel podmornicu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Učestvovaće i kineski avioni, navodi se.

„Glavna svrha vežbe je jačanje pomorske saradnje između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine i održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu“, navodi se u saopštenju.

Kineska vojska tek treba da komentariše izjavu iz Moskve.

Rusko saopštenje dolazi manje od nedelju dana nakon što je Japan najavio da povećava svoj budžet za odbranu i da će nabaviti oružje dugog dometa, navodeći sve veće pretnje po bezbednost Japana.

Kina i Rusija su među tim pretnjama, a predstojeće vežbe su najnoviji znak jačanja kinesko-ruske saradnje oko Japana, koja uključuje zajedničke vazdušne vežbe u blizini japanskog vazdušnog prostora, pa čak i obilazak glavnih japanskih ostrva od strane zajedničke kinesko-ruske flotile u 2021.

U junu, Tokio je saopštio da je pratio osam ruskih i kineskih ratnih brodova u blizini svojih voda u roku od nedelju dana .

Analitičari su tada primetili da kineska i ruska vojna aktivnost zabrinjava Japan.

„Praćenje kretanja ruskih i kineskih vojnih snaga opterećuje resurse japanskih snaga za samoodbranu“, rekao je za CNN u junu Džejms Braun, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu Templ u Tokiju.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter