Izvor: BSC Happy
06.06.2023 u 20:15
0

„RUSIJA JE TERORISTIČKA DRŽAVA“: KIJEV PRED UN OPTUŽIO MOSKVU

Ukrajina je u utorak nazvala Rusiju terorističkom državom na najvišem sudu Ujedinjenih nacija, pošto su počela saslušanja u slučaju zbog podrške Moskve proruskim snagama okrivljenim za obaranje leta MH17 Malaisian Airlinesa 2014.

To je bio prvi put da su se advokati Ukrajine i Rusije sastali u Međunarodnom sudu pravde, poznatom i kao Svetski sud.

Poslani su pravni timovi sa desetinama predstavnika sa svake strane. Veće od 16 sudija Međunarodnog suda pravde počelo je da sasluša tvrdnje Ukrajine da je Moskva prekršila sporazum UN o borbi protiv terorizma opremanjem i finansiranjem proruskih snaga koje su navodno oborile mlazni avion, ubivši svih 298 putnika i članova posade. U istoj tužbi, Ukrajina je takođe zatražila od suda sa sedištem u Hagu da naredi Rusiji da zaustavi diskriminaciju krimskotatarske etničke grupe na ukrajinskom poluostrvu, koje je Rusija aneksirala 2014.

Srbi i pripadnici Kfora u Leposaviću odmerili snage u nadvlačenju konopca (FOTO/VIDEO)

U uvodnom obraćanju, ukrajinski ambasador po slobodi Anton Korinevič prokomentarisao je uništavanje brane hidroelektrane Nova Kahovka nekoliko sati ranije u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson. Kijev kaže da je Rusija digla branu u vazduh; Kremlj je okrivio Ukrajinu.

 – Rusija ne može da nas pobedi na bojnom polju, pa cilja na civilnu infrastrukturu da bi pokušala da nas zamrzne u pokornosti – rekao je Korinevič na saslušanjima, opisujući ruske akcije kao „dejstva terorističke države“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter