Izvor: Tanjug
04.03.2023 u 17:06
0

RUSIJA USPEŠNO IZBEGAVA SANKCIJE: Evropska unija traži način da to spreči

Rusija uspešno izbegava sankcije Evropske unije i Grupe sedam kako bi obezbedila ključne poluprovodnike i druge tehnologije potrebne za rat u Ukrajini, rekao je visoki evropski diplomata, prenosi Blumberg.

Ruski uvoz se uglavnom vratio na nivoe iz predratne 2020. godine, a analiza trgovinskih podataka ukazuje na to da se napredni čipovi i integrisana kola, proizvedena u EU i članicama bloka, isporučuju u Rusiju preko trećih zemalja kao što su Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kazahstan, rekao je neimenovani zvaničnik EU.

Zemlje EU i G-7 uvele su više rundi sankcija od invazije na Ukrajinu pre godinu dana u nastojanju da onesposobe rusku ratnu mašinu i potkopaju njenu ekonomiju.

Podaci sugerišu da je stvarni uticaj sankcija u pojedinim oblastima za sada manji od onoga čemu su se evropski zvaničnici nadali.

RUSKA VOJSKA SVE VIŠE PRITISKA BAHMUT: Artiljerija dejstvuje, na nebu jurišna avijacija i borbeni helikopteri! (VIDEO)

-Samo potpisivanje novih sankcija nije dovoljno. Vladi su sada potrebni mehanizmi za njihovo sprovođenje- rekao je Daniel Tanebaum, rukovodilac Globalne prakse za borbu protiv finansijskog kriminala u konsultantskoj firmi Oliver Viman.

Isporuke robe iz Kine u Rusiju su takođe porasle, jer Peking igra sve važniju ulogu u snabdevanju Moskve, dodao je diplomata, napominjući da pojedine zemlje van EU nisu same sankcionisale Rusiju, a većina njih je više puta porekla da pomaže Kremlju.

EU je sankcionisala skoro 1.500 pojedinaca, ograničila izvoz stotina roba i tehnologija i ciljala mnoge od ključnih izvora ruskih prihoda, međutim postoji zabrinutost da evropski blok još nema efikasan aparat za sprovođenje tih mera i da zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama.

Sa dužom istorijom sankcionisanja stranih sila, SAD imaju centralizovanu agenciju, efikasnije procedure za prikupljanje informacija, kao i stroge zakone i alate za sprovođenje pravila u zemlji i inostranstvu.

U EU, sprovođenje je složen proces, koji je uglavnom u nadležnosti država članica. Dok Evropska komisija, kao izvršni organ, nadgleda implementaciju i daje smernice, nacionalne vlasti su odgovorne za identifikovanje kršenja i izricanje kazni, što znači da su rezultati neujednačeni.

Na kraju krajeva, reč je o političkoj volji, a nacionalni zvaničnici mogu biti pod pritiskom kada je u pitanju preduzimanje oštrih akcija protiv sopstvenih kompanija.

„VAGNER“ OPKOLIO BAHMUT: Prigožin apeluje na Zelenskog da povuče snage (VIDEO)

-Naše sankcije snažno doprinose ekonomskoj recesiji u Rusiji. Ali njihova efikasnost zavisi i od toga koliko se dobro sprovode- rekao je potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis prošle nedelje u Briselu.

Na prvi pogled, prema pisanju Blumberga, sankcije su delotvorne. Ruska ekonomija je u padu i mnoge njene banke i kompanije odsečene su od međunarodnih finansijskih i trgovinskih sistema.

Postoje i dokazi da su ograničenja evropskih i američkih tehnologija oslabila ključne ruske industrije i uticala njihovu sposobnost za buduće inovacije.

Ali, informacije koje je prikupio Trade Data Monitor sa sedištem u Ženevi pokazuju da se neka roba pod sankcijama, posebno napredni poluprovodnici, preusmerava u Rusiju preko trećih zemalja, od kojih su mnoge naglo promenile svoje trgovinske navike nakon ruske invazije.

U nekim slučajevima, izvoz u Rusiju tehnologija koje bi mogle da se koriste u vojne svrhe u Ukrajini je porastao sa nulte vrednosti na milione dolara.

Godine 2022. Kazahstan je izvezao u Rusiju napredne poluprovodnike u vrednosti od 3,7 miliona dolara, u odnosu na samo 12.000 dolara u godini pre početka rata.

Rusija je kupovala u proseku 163 miliona dolara naprednih čipova i integrisanih kola od EU, SAD, Japana i UK svake godine između 2017. i 2021. U 2022. to je palo na oko 60 miliona dolara.

Podaci pokazuju da su Turska, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge zemlje istočne Evrope i centralne Azije, pomogle da se nadoknadi manjak.

PUBLIKA ISMEJALA SERGEJA LAVROVA U INDIJI, ALI NISU SHVATILI BIT: Pokušavamo da zaustavimo rat koji je pokrenut protiv nas upotrebom Ukrajine! (VIDEO)

U međuvremenu, isporuke visokotehnoloških komponenti tim zemljama iz savezničkih nacija porasle su za sličan iznos.

Ista vrsta obrasca je očigledna u stotinama kategorija proizvoda, ali je posebno akutna kada su u pitanju napredni čipovi i integrisana kola koja se mogu koristiti u vojne svrhe, rekao je evropski diplomata.

S obzirom na to da ruski rat u Ukrajini ulazi u drugu godinu, EU i njeni saveznici su sve više fokusirani na pooštravanje sankcija i sprečavanje njihovog zaobilaženja.

Međutim, kako navodi američka agencija, praćenje pošiljki nije jednostavan proces. Kupci ponekad koriste složena korporativna vozila i modele distribucije da prikriju krajnje odredište robe.

Nepotpuna papirologija takođe komplikuje nadzor, kao i takozvana pretovarna mesta, gde se roba premešta između vozila ili preusmerava.

Bajdenova administracija je najavila obračun sa posrednicima koji se koriste za izbegavanje sankcija i kontrole izvoza Rusiji, napominjući da su Kina, Jermenija, Turska i Uzbekistan lokacije koje koriste za ilegalno preusmeravanje zabranjenih artikala u Rusiju.

G-7 je prošle nedelje najavila novi mehanizam za jačanje sprovođenja restriktivnih mera, a EU je takođe uvela nekoliko alata u nedavne pakete kako bi sprečila zemlje da pomažu Rusiji.

Diskusije o pooštravanju režima sprovođenja EU sankcija, otvorile su debatu o tome gde treba da leži udeo odgovornosti između Brisela i evropskih prestonica kada su u pitanju policijske mere, istakao je neimenovani evropski diplomata, prenosi Blumberg.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter