Izvor: Kurir.rs
12.03.2023 u 15:22
3

CIRKON ILI KINŽAL? Koje oružje je Moskva upotrebila za napad na komandni centar ukrajinske vojske! (VIDEO)

Par dana posle toga na Telegramu pojavila se informacija da je u pitanju komandni centar ukrajinske vojske u kome je stradalo puno NATO oficira.

Ruska strateška avijacija i Crnomorska flota u četvrtak rano ujutro izveli su najveći raketni napad na ciljeve u Ukrajini kada su lansirali ukupno 81 krstareću raketu i čak 6 hiperzučnih raketa tipa Kinžal sa borbenih aviona MiG-31K. To je od 8. oktobra 2022. od kada se izvode raketni napadi na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu (čitaj energetiku, termoelektrane, hidorelektrane, transformatore, razvodna postorjenja ) bio najžešći, a udar je izvršen kako je navelo i rusko ministartvo odbrane na uništenje preostalih zaštićenih komandnih centara PVO Ukrajine i sistema PVO koje je Ukrajina dobila od NATO pakta.

NOVI MASOVNI RAKETNI NAPAD NA UKRAJINU: Krstareće rakete lete iz tri smera, scene razarajuće!

Naime, svi se pozivaju na izveštaje američkih medija, ali nije naevedeno kojih da je pogođen komandni centar sa oficirama NATO i da su korišteni ne Kinžali nego Cirkoni-hipersonična raketa koja se lansira sa brodova

Cirkon vs Kinžal

Pre dalje razrade priče krenućemo od 18. marta 2018 kada je ruski predsednik Valdimir Putin, tada uoči predsedničkih izbora obelodanio novo oružje Moskve kao odgovor na raspoređivanje američkog Protivraketnog štita (PRO) na teritoriji drugih država. Kao primer efikasnog oružja, Putin je naveo rusku balističku raketu „Sarmat“, ali spomenuo i tri hiperzvučne rakete Kinžal, Cirkon i Avagard.

Cirkon je inače pomorska verzija Kinžala, koji se lansira iz aviona. U oba slučaja radi se o hiperzvučnim raktama dometa većim od čija brzina iznosi 10 maha i ima domet od skoro 6.000 km što je čini neuhvatljivom za sve postojeće PVO sisteme istoka i zapada. Rusija je inače počela nedavno testiranje te rakete na putu oko sveta za sada sa jedinog nosača plovila raketne fregate Admiral Gorškov. O pomenutoj raketi ima malo podatka i ona je trenutno u fazi operativnog testiranja.

O Kinžalu smo sve većinom rekli, ali uzged ćemo ponoviti da je to avionska verzija balističke rakete Iskander dometa većem od 3.000 km. Ima fragmentacionu bojevu glavu težine 498 kg ili nuklearnu jačine 500kT koja je 33 puta jača od one bačene na Hirošimu. Maksimalna brzina rakete je 10-12 Maha. Odstupanje od cilja 1 metar. Za sad je jedino nose borbeni avioni MiG-31K.

Odakle sad Cirkon

Pažljivo prateći ruske medije te informacije da su u napadu na Ukrajinu upotrebljene hipersonične rakete tipa Cirkon nigde nema. Vest je potekla iz neformalnih izvora sa Telegrama jer bi se o tome prvo izjasnilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, ali o tome nema nijedne informacije, ali Šojguov resor svakako ne bi propustio da to na sva zvona razglasi.

Naime, prema dosupnim podacima tokom cele 2022. ruska mornarica je tokom operativnih testiranja lansirala ukupno tri hipersonične rakete cirkon. Dok navodi o Kinžalima postoje, informacije da su ukupno upotrebljeni tri puta.

Novi detalj koji je isplivao na površinu jeste da je lansiranje izvedeno sa udaljenosti veće od 1.000 km. To znači duboko u unutrašnjosti teritorije Rusije iza Urala, zbog toga zapadne leteće radarske stanice NATO i ne navode delovanje i poletanje MiG-31K. Posebno onog u Belorusiji koji često uzmenirava Kijev demonstracionim dejstvima.

Vreme leta Kinžala do komandnog centra ukrajinske vojske bilo je manje od 10 minuta.

Neformalne informacije ukazuju na pretpostavku i mogućnost da je možda bilo savetnika iz NATO u podzemnim komandnim centrima među kojima je i možda bilo poginulih i povređenih, ali ovu informaciju je trenutno nemoguće, ali neće biti moguće proveriti i još nekoliko godina ili decenija, pa sve ostaje na nivou spekulacije i nagađanja, makar dolazili i od američkih medija, koji sve više puštaju informacije koje baš i ne idu u prilog Kijevu.

Inače Ruska vojska je po prvi put ponovo od marta 2022. upotrebila Kinžal. Naime tada su prema zvaničnom predstavniku ruskog Ministarstva odbrane, rakete H-47 Kinžal korištene su za uništavanje podzemnih skladišta naoružanje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pre svega naoružanja, kao i bojevih glava za taktičke balističke rakete Točka U koja se nalazi u selu Deljatin, Ivano-Frankovska oblast uključujući i arsenal uskladišten u planinskom području, koji je izgrađen još u doba Sovjetskog Saveza za skladištenje blaističkih raketa i specijalne municije.

Skladište se nalazilo na dubini od 10 m i bilo je predviđeno da može da izdrži nukelarni udar, ali sudeći po uništenju objekta to i nije bilo tako kako se mislilo. Tad je i ovaj cilj bio uništen sa daljine veće od 1.000 km.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “CIRKON ILI KINŽAL? Koje oružje je Moskva upotrebila za napad na komandni centar ukrajinske vojske! (VIDEO)”

  1. За вас апсолутно небитно Која год да је,За вас је Невидљива и неодбранљива!!!
    ЖИВЕЛА ВЕЛИКА ЦАРСКА ПУТИНОВА РУСИЈА!!!

    4
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter