Izvor: Tanjug
25.03.2023 u 08:03
0

„SEZONA LOVA NA VEŠTICE“: SAD progone „ruske špijune“!

Američke vlasti saopštile su da je podignuta optužnica protiv ruskog državljanina Sergeja Čerkasova, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Brazilu, zbog špijuniranja za rusku obaveštajnu službu i umešanosti u krivična dela u SAD u vezi sa malverzacijama sa vizama i bankovnim prevarama.

Američko ministarstvo pravde je navelo da je Čerkasov (37), ruski državljanin, koji je delovao kao ilegalni agent ruske obaveštajne službe RIS pod brazilskim pseudonimom Viktor Miler Fereira, optužen da je počinio i prevare u vezi sa vizama, kao i bankovne i druge prevare.

U objavljenoj optužnici se navodi da je Čerkasov došao u Brazil 2010. godine sa ruskim pasošem i da je navodno počeo da deluje kao ilegalni agent 2012. koristeći ime Fereira.

SAD TESTIRALE NAJJAČE HIPERSONIČNO ORUŽJE?: Rezultat je upitan!

Čerkasov je takođe, kako se ističe u američkoj optužnici, navodno slao informacije o spoljnoj politici SAD ruskim obaveštajnim službama 2021. i 2022. godine.

Kako se navodi u optužnici, Čerkasov je pokušao da se zaposli u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu 2022. godine, ali mu je zabranjen ulazak u Holandiju.

Čerkasov je uhapšen u aprilu 2022. godine u Brazilu pod optužbom za prevaru koja je, kako se navodi, proistekla iz njegovog korišćenja lažnog identiteta, a u julu te godine osuđen je na 15 godina zatvora zbog prevare.

Brazilske vlasti su obavestile rusku vladu o pritvoru Čerkasova, a ruske diplomate su potvrdile identitet svog sunarodnika.

Prema američkoj verziji, u septembru 2022. godine brazilske vlasti su potvrdile da je Rusija podnela dokumenta za izručenje Čerkasova, navodno navodeći da je on u svojoj zemlji optužen za umešanost u trgovinu drogom. SAD su saopštile da je taj zahtev za izručenje Ruskoj Federaciji zasnovan na svesno lažnim informacijama.

Američka strana je ocenila da je svrha takvih akcija samo da se Čerkasov vrati kući.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter