Izvor: BSC HAPPY
30.01.2023 u 18:35
0

Ruski stručnjak upozorava: „Pjongjang može ići čak do izvođenja nuklearne probe 2023. godine!“

Pjongjang bi mogao da izvede nuklearnu probu 2023. godine, pa takav razvoj događaja ne treba isključiti, rekao je generalni direktor ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

On je siguran da oštrija retorika Sjedinjenih Država ili Južne Koreje neće ništa odvratiti od vođstva DNRK.

Analizirajući trenutne tenzije na Korejskom poluostrvu, ekspert je skrenuo pažnju na izjavu južnokorejskog predsednika Jun Suk Jula početkom januara da bi Južna Koreja mogla da ugosti nuklearno oružje neke druge države ili da stvori svoje, ukoliko se situacija na poluostrvu pogorša zbog nuklearnom programu Severne Koreje.

Junova izjava je usledila uoči posete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Seulu i Tokiju, koje je član DNRK Društva za međunarodne političke nauke, Kim Dong Mjung, već nazvao „uvertirom za konfrontaciju i rat“ u azijsko-pacifičkom regionu.

Kortunov smatra da ne treba isključiti da u svojim pokušajima da uzvrati, Pjongjang može ići čak do izvođenja nuklearne probe 2023. godine.

„Ne možemo da otpišemo ovu mogućnost“, naglasio je on.

„Testiranja balističkih projektila su već u toku. Neke veoma ratoborne izjave daje severnokorejsko rukovodstvo. Ne mogu se isključiti nuklearne probe. U svakom slučaju, DNRK, naravno, neće odustati od nuklearnog oružja. Ovaj status je naveden u Ustav zemlje“.

Kortunov je istovremeno primetio da oštrija retorika Južne Koreje i Sjedinjenih Država neće delovati kao sredstvo odvraćanja, dok Kina uživa određeni politički uticaj na Pjongjang.

LIBERALNA DIKTATURA NA SEVERU AMERIKE? Na ovaj način je Džastin Trudo postao najkontroverzniji lider Zapadnog sveta!?

„Ako Pjongjang pokaže uzdržanost, neće to učiniti zbog nekih izjava Južne Koreje ili Sjedinjenih Država, ili Japana. Možda će obratiti pažnju na Kinu, pošto će severnokorejski testovi biti sprovedeni na severu, nedaleko od kineske granice, naravno, izazivaju zabrinutost ne samo u prestonicama geopolitičkih protivnika DNRK, već i u Pekingu i Moskvi“, nastavio je on.

Ekspert je istakao da u uslovima međusobnog nepoverenja u regionu treba očekivati širu bilateralnu saradnju između Južne Koreje i SAD i Južne Koreje i Japana.

Sveukupne tenzije u azijsko-pacifičkom regionu mogu porasti. Mogući su različiti scenariji“, primetio je Kortunov.

„Na primer, situacija se može pogoršati duž linije razgraničenja između Severne Koreje i Južne Koreje. Ovde su mogući neki sukobi, provokacije i nenamerna eskalacija. Ovo je jedan od mogućih scenarija. Ili, tenzije u Tajvanskom moreuzu, između SAD i Kine mogu porasti, ako Tajvan koji podstiču SAD počne energičnije da se kreće ka nezavisnosti.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter