Izvor: Tanjug
22.03.2023 u 12:13
0

ŠARL MIŠEL POZVAO LIDERE EVROPSKE UNIJE NA SAMIT: Glavna tema sutra isporuka municije Ukrajini!

Naš cilj je da Ukrajini obezbedimo milion komada municije u narednih 12 meseci i da obezbedimo adekvatno finansiranje.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel poslao je pismo liderima država članica Unije, koje poziva na samit zakazan za četvrtak i petak, 23. i 24. mart, u Briselu. MIšel u pismo izveštava lidere EU da će glavna tema razgovora sutra, 23. marta, biti Ukrajina.

ŠARL MIŠEL UPUTIO ZVANIČAN POZIV I IZAZVAO „GNEV“: „Evropska unija da utvrdi način korišćenja sredstava ruske banke za obnovu Ukrajine!“

Samit počinje za radnim ručkom sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guteresom, na kojem će se razgovarati o ključnim geopolitičkim pitanjima i globalnim izazovima a zatim će se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pridruži liderima putem video konferencije.

Mišel kaže da će EU, kao i uvek, ponovo potvrditi “nepokolebljivu posvećenost pomoći Ukrajini”, što uključuje nastavak rada za korišćenje zamrznute ruske imovine. “Ono što je najvažnije, od našeg poslednjeg sastanka u februaru, radimo na hitnom povećanju proizvodnje i isporuke municije u Ukrajinu.

Naš cilj je da Ukrajini obezbedimo milion komada municije u narednih 12 meseci i da obezbedimo adekvatno finansiranje. U tom cilju, moraćemo da preduzmemo mere za jačanje proizvodnih kapaciteta evropske odbrambene industrije”, naveo je Mišel.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU su 20. marta u Briselu odobrili plan za isporuku Ukrajini „jedan milion artiljerijske municije u sklopu zajedničkih napora u narednih dvanaest meseci“.

Dve milijarde evra evropskog novca sufinansiraće projekat, a 27 lidera EU treba da odobre ovaj plan na najvišem nivou.

Mišel izveštava lídere da će druga tema 23, marta biti o dugoročna konkurentnost EU kao ispitivanje načina za jačanje inovativnih kapaciteta EU i jačanje unije tržišta kapitala kako bi se podstakle tehnološke investicije.

Što se tiče energetike, EU prioritet je da se garantuje sigurnost snabdevanja po pristupačnim cenama. “Razgovaraćemo o načinima za postizanje ovog cilja”, najavljuje Mišel. Migracije će takođe biti tema samita. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i švedsko predsedništvo će dati kratak izveštaj o migracijama. U petak, 24. marta, zakazan je “Evrosamit”.

Suočeni sa potencijalno nestabilnom finansijskoj situaciju u svetu, EU liderima će se pridružiti Paskal Donoho, predsednik Evrogrupe i predsednica MMF Kristin Lagard. da bi razgovarali o koordinaciji fiskalnih politika, ekonomskom upravljanju i finansijsku arhitekturu ekonomske i monetarne unije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter