Izvor: Kurir.rs
14.03.2023 u 22:25
0

LAVROV PISAO GUTEREŠU I PARALISAO PORUKOM: Sprečite progon Ukrajinske pravoslavne crkve!

U pismima se navode brojne činjenice progona kanonske pravoslavne crkve, masovna zaplena crkava UPC i prinudno nelegalno oduzimanje njihove imovine pod maskom navodnog dobrovoljnog prelaska u drugu jurisdikciju.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poslao je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, i drugim predstavnicima UN i OEBS-a pismo u kojima skreće njihovu pažnju na flagrantna kršenja ljudskih i ustavnih prava pravoslavnih vernika u Ukrajini, navodi se na zvaničnom sajtu ruskog MSP.

SERGEJ LAVROV PRAVO U METU: Anglosaksonci pripremaju godine konfrontacija! Grade AUKUS i infrastrukturu i Azijskog NATO pakta!

Prema rečima ministra, kršenja ljudskih prava su zasnovana na represivnoj politici kijevskog režima, usmerenoj na uništenje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Osim Gutereša, pismo su dobili i predsedavajući Generalnom skupštinom UN Čaba Koroši, predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani i generalni sekretar OEBS-a Helga Šmid.

Ministar spoljnih poslova Rusije je u pismu pozvao međunarodne lidere da daju principijelnu ocenu protivzakonitog delovanja ukrajinskog režima protiv UPC i da zahtevaju da Kijev prekine samovolju i represiju prema kanonskoj pravoslavnoj crkvi, da se striktno pridržava obaveza koje je preuzeo prema međunarodnim dokumentima, i da spreči prinudno iseljenje monaha iz Kijevo-pečerske lavre.

Nedavnu odluku kijevskih vlasti da isele monahe iz Kijevo-pečerske lavre ministar je ocenio kao želju da se kanonskoj pravoslavnoj crkvi uz pomoć represija oduzme jedna od njenih glavnih svetinja, što je, kako se navodi u saopštenju, vrhunac progona kanonskog pravoslavlja u Ukrajini.

Pomenute su tzv. restriktivne mere, tj. „sankcije“ protiv episkopa kanonske pravoslavne crkve, oduzimanje ukrajinskog državljanstva pojedinim episkopima, moralni i fizički pritisak na sveštenike i parohijane.

Teror ukrajinskih vlasti nad UPC Lavrov smatra grubim kršenjem prava i diskriminacijom pravoslavnih hrišćana u Ukrajini, što je u suprotnosti sa opšte priznatim međunarodnim pravnim dokumentima – Poveljom UN, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, Deklaracijom o eliminaciji svih oblika netolerancije i diskriminacije na osnovu vere ili uverenja i dr.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter