Izvor: Kurir.rs
16.03.2023 u 09:26
1

SEVERNA KOREJA LANSIRALA OPET BALISTIČKU RAKETU Seul: „Raketa letela 70 minuta na daljinu od 1.000 km i na visini od 6.000 km!“

Raketa lansirana danas pala je u vode između Korejskog poluostrva i Japana, a putanja joj je bila strma očigledno da bi se izbegle susedne zemlje.

Severna Koreja testirala je danas interkontinentalnu balističku raketu samo nekoliko sati pred početak sastanka vođa Južne Koreje i Japana na samitu u Tokiju.

DEMONSTRACIJA SILE: Severna Koreja ispalila dve balističke rakete!

To je prvo severnokorejsko testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u mesec dana i treća proba oružja ove nedelje, a sprovodi se takođe u vreme kada se održavaju zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD, koje Pjongjang smatra vežbom za invaziju.

Raketa je letela oko 1.000 kilometara sa maksimalnom visinom od 6.000 kilometara tokom 70-ominutnog leta, prema procenama Južne Koreje i Japana. To je slično letu druge ICBM rakete lansiranje u februaru koja je, prema stručnjacima, pokazala potencijal da stigne duboko u kopnenu zonu SAD.

Raketa lansirana danas pala je u vode između Korejskog poluostrva i Japana, a putanja joj je bila strma očigledno da bi se izbegle susedne zemlje. Japan je saopštio da je raketa pala izvan njegove ekskluzivne ekonomske zone i da nema izveštaja o šteti na brodovima ili letelicama.

Severna Koreja još nije testirala ICBM rakete standardnom putanjom ali je više puta tvrdila da ima osposobljene nuklearne rakete. Neki strani stručnjaci i dalje sumnjaju da je Severna Koreja savladala potrebnu tehnologiju da izgradi dovoljno male bojeve glave da budu postavljene na te rakete i da zaštiti bojeve glave prilikom ponovnog ulaska u atmosferu.

Portparolka američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Edrijen Vatson rekla je da će Vašington preduzeti sve potrebne mere da osigura bezbednost Amerike i njenih saveznika Južne Koreje i Japana. Ona je rekla da lansiranje rakete „nepotrebno podiže tenzije i rizikuje da destabilizuje bezbednosnu situaciju u regionu“.

Pre polaska na samit u Tokiju sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom južnokorejski predsednik Juk Suk Jeol rekao je da će „Severna Koreja platiti cenu zbog nesmotrenih provokacija“.

Na hitnom sastanku sazvanom zbog severnokorejskog lansiranja rakete Jun je dao instrukcije južnokorejskoj vojsci da nastvi vojne vežbe sa američkim snagama, da sprovede planiranje zajedničke vežbe intenzivno i ojača bezbednosnu saradnju Seul-Vašington-Tokio, saopšteno je iz kancelarije južnokorejskog predsednika.

U Tokiju premijer Kišida je rekao da moraju da ojačaju saradnju među saveznicima i drugim zemljama istomišljenicama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SEVERNA KOREJA LANSIRALA OPET BALISTIČKU RAKETU Seul: „Raketa letela 70 minuta na daljinu od 1.000 km i na visini od 6.000 km!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter