Izvor: Kurir.rs
08.03.2023 u 20:39
1

SEVERNA KOREJA IZDALA ALARMANTNO UPOZORENJE: „Realne su šanse da dođe do nuklearnog rata“

Alarmantno upozorenje nakon što su SAD u region poslale bombardere B52 i započele vojne vežbe s Južnom Korejom.

Severna Koreja, na čijem čelu je Kim Džong Un, izdala je alarmantno upozorenje u kome se navodi da postoje „realne šanse da dođe do nuklearnog rata“, optužujući Sjedinjene Države i Južnu Koreju za vojnu provokaciju uprkos ponovljenom zahtevu da se otkažu planirani manevri.

U Pjongjangu upozoravaju da poslednja runda vojnih vežbi Vašingtona i Seula može dovesti do „katastrofalne eskalacije“ u regionu.

Rast napetosti

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje izdalo je saopštenje nakon početka velikih vojnih vežbi, u okviru kojih su Sjedinjene Države poslale najmanje jedan bombarder tipa B-52, sposoban da nosi nuklearno naoružanje.

SEVERNA KOREJA PRED VAŽNIM ZADATKOM: Lider Kim Džong Un sazvao hitan sastanak!

– Zbog neodgovornog delovanja Sjedinjenih Država i Južne Koreje, koje se koncentrišu samo na zaraćene oružane demonstracije prepune baruta, suprotno želji međunarodne zajednice da se smanje napetosti i uspostavi politička stabilnost, rizik od nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu prelazi iz zamišljene u realističnu fazu – saopštilo je ministarstvo, dodajući da vežbe „jasno“ pokazuju da se Amerika sprema za rat sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom.

Zanimljivo je da su Vašington i Seul vojne vežbe održali prošlog petka, kao i da će naredni manevri biti održani sledećeg vikenda. Naredne vežbe su najavljene kao najveće vojne vežbe dva saveznika u poslednjih pet godina i trebalo bi da traju 11 dana. Njihov cilj je da se uvežba odgovor u slučaju da režim u Pjongjangu upotrebi nuklearno naoružanje.

– Obim najavljenih vežbi koje počinju za nekoliko dana pokazuje njihovu agresivnost, što može dovesti do katastrofalne eskalacije – dodaje se u saopštenju, a prenosi zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA. MN: Testiranje raketa

Podsećamo, tokom vladavine Donalda Trampa Severna Koreja je bila zamrzla testiranje raketa srednjeg i dugog dometa u zamenu za prestanak vojnih vežbi Vašingtona i Seula. Tenzije su naglo porasle nakon što je Džozef Bajden preuzeo vlast u januaru 2021. Prošle godine Severna Koreja je izvršila rekordan broj testiranja, što je izazvalo veliku zabrinutost u regionu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SEVERNA KOREJA IZDALA ALARMANTNO UPOZORENJE: „Realne su šanse da dođe do nuklearnog rata“”

  1. Поштовани Ким, Амери једино знају да су пукли само ако их добро удариш по Ушима. ЖИВЕЛА ПРАВА И ЈЕДИНСТВЕНА “ КОРЕЈА“НИ ЈУЖНА НИ СЕВЕРНА ,ЈЕДНА И ЈЕДИНА КОРЕЈА !!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter