Izvor: Tanjug
14.05.2023 u 19:17
0

SIJARTO SUTRA U PEKINGU: Govoriće o ratu u Ukrajini i odnosima Evrope i Kine

Tokom posete Kini, Sijarto će se sastati sa visokim kineskim diplomatom Vang Jijem, ministrom spoljnih poslova Kine Ćin Gangom, ministrom trgovine Vang Ventaom i direktorima nekoliko velikih kompanija.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, razgovaraće sutra u Pekingu sa najvišim kineskim zvaničnicima o „temama od ključne važnosti“ kao što su rat u Ukrajini i odnosi Evrope i Kine.

SIJARTO DO DETALJA OBJASNIO: „Evropska unija ne sme da postane „anti-kineski blok“

U objavi na Fejsbuku, Sijarto je naveo da je glavna tema o kojoj će biti reči tokom sastanka ukrajinsko-ruski rat. U tom kontekstu, ministar spoljnih poslova je rekao da su napori ka uspostavljanju mira od posebnog značaja, prenosi agencija MTI. „Mađarska podržava mirovni plan Kine iz dva razloga – prvi je da se plan odnosi na mir, a drugi je da plan kao takav postoji“, rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, tema na koju se treba fokusirati su i veze Evrope i Kine. Mađarska ne želi da se te veze pokvare, rekao je on, dodajući da „Kinu ne smatra rizičnom zemljom, već zemljom sa kojom saradnja može ponuditi ogromne mogućnosti“. „Ekonomska saradnja zapadne i istočne Evrope i Kine može doneti podelu rada koja bi mogla da koristi obema stranama“, rekao je ministar spoljnih poslova, govoreći o Mađarskoj koja je postala, kako je naveo, „tačka integracije“ zapadnoevropskih i kineskih investicija.

Sijarto je istakao da je „jasno da evropska automobilska industrija ne može uspešno da se preusmeri na proizvodnju električnih vozila bez učešća kineskih dobavljača”, kao i da globalni napori u borbi protiv klimatskih promena ne mogu biti uspešni bez prelaska na vozila sa električnim pogonom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter