Izvor: Kurir.rs/Republika
15.05.2023 u 18:56
0

SINAN ĆE ODLUČITI SUDBINU ERDOGANA: Azerbejdžanac drži milione glasova koji će Turskoj doneti novog predsednika

Prema preliminarnim rezultatima dosadašnji Erdogan je u prvom krugu održanom u nedelju osvojio je 49,51 odsto, Kiličdaroglu 44,8 odsto glasova, dok je Oganu pripalo 5,17 posto glasova birača.

Sinan Ogan (55), nekadašnji poslanik turske ultradesničarske stranke Partija nacionalističkog delovanja (MHP), završio je kao trećeplasirani na predsedničkim izborima u Turskoj s osvojenih više od 2,8 miliona glasova, a upravo podrška njegovih birača u drugom krugu mogla bi da odluči sudbinu aktuelnog šefa države.

OGLASIO SE ERDOGAN I UPUTIO APEL PRISTALICAMA: „Ni pod kojim uslovima ne napuštajte glasačke kutije“

Vrhovni izborni savet Turske saopštio je da će drugi krug izbora, u kojem će Redžepu Tajipu Erdoganu rival biti vodeći opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu, biti održan 28. maja.

Prema preliminarnim rezultatima dosadašnji Erdogan je u prvom krugu održanom u nedelju osvojio je 49,51 odsto, Kiličdaroglu 44,8 odsto glasova, dok je Oganu pripalo 5,17 posto glasova birača.

Prevedeno u broj birača to znači da je iza još uvek aktuelnog predsednika stalo oko 27,1 milion turskih birača, a za njegovog glavnog protivnika koji je zbog blagog nastupa u javnosti poznat kao „turski Gandi“ glasalo je oko 24,6 miliona ljudi, pa je Kiličdarogluu za konačnu pobedu upotrebno nešto više od 2,5 miliona glasova.

Upravo te glasove mogao bi da mu obezbedi Ogan, koji je već poručio da glavnog opozicionog kandidata može da podrži u drugom krugu ukoliko Kiličdaroglu pristane da ne nudi nikakve ustupke stranci koja predstavlja kurdsku manjinu u Turskoj.

Ogan je inače azerbejdžanskog porekla, a u njegovoj biografiji pažnju privlači to što je doktorat iz međunarodnih odnosa i političkih nauka odbranio na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa.

– Konsultovaćeno se sa našom glasačkom bazom oko naše odluke vezane za drugi krug. Ali, već smo jasno stavili do znanja da borba protiv (kurdskog) terorizma i vraćanje (sirijskih) izbeglica u svoju zemlju predstavljaju naše crvene linije – kazao je Ogan.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter