Izvor: Tanjug
20.03.2023 u 20:36
1

SKUPLJAJU NOVAC DA SUDE PUTINU: Za MKS milioni dolara!

Na međunarodnoj konferenciji u Londonu prikupljeno je 4,9 miliona dolara za podršku Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u istragama o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini i njegovom radu na pozivanju Rusije na odgovornost.

Ministri pravde iz više od 40 zemalja sastali su se danas u Londonu na konferenciji o ratnim zločinima nekoliko dana nakon što je MKS u petak izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optužujući ga za ličnu odgovornost za deportaciju dece iz Ukrajine, javio je AP.

To je bio prvi put da je sud izdao nalog protiv lidera jedne od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

„GLUPA ODLUKA KOJA POKAZUJE DA SE PLAŠE PUTINA“: Žitelji Donjecka izneli svoj stav o spornom nalogu za hapšenje!

– Delimo uverenje da Putin i šire rusko rukovodstvo moraju biti pozvani na odgovornost – rekao je britanski ministar pravde Dominik Rab, otvarajući sastanak.

Prema njegovi rečima, na konferenciji su prikupiljena dodatna međunarodna sredstva za MKS, kao i drugi resursi iz evropskih zemalja, uključujući istražnu podršku i forenzičku ekspertizu.

Tužilac MKS Karim Kan rekao je da nalog za hapšenje Putina pokazuje da je zajednička međunarodna akcija ključna za postizanje pravde za Ukrajinu.

Generalni tužilac Ukrajine, Andrij Kostin, govorio je o otmicama i transportu hiljada ukrajinske dece u Rusiju da bi bili usvojeni i odgajani kao Rusi, kao deo, kako je naveo, „jasnog plana Rusije da uništi Ukrajinu i ukrajinski identitet“.

Kostin je rekao da je njegova kancelarija već pokrenula istrage o više od 72.000 ratnih zločina u Ukrajini, navodeći da nijedan dan ne prođe bez zločina počinjenih u stambenim naseljima nad civilima.

MKS je u petak takođe izdao nalog za hapšenje ruske komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SKUPLJAJU NOVAC DA SUDE PUTINU: Za MKS milioni dolara!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter