Izvor: Kurir.rs
26.04.2023 u 12:11
0

OPERACIJA IZVEDENA U NAJVEĆOJ TAJNOSTI: Slovenija ispručila Ukrajini 20 borbenih vozila – VALUK (VIDEO)

Pretpostavlja da su oklopna vozila prebačena u jedan od dva distributivna i logistička centra za pomoć Ukrajini, jedan se nalazi u Poljskoj, a drugi u Slovačkoj.

Slovenačka komercijalna televizija objavila je informaciju da je slovenačka vlada isporučila Ukrajini u najvećoj tajnosti 20 borbenih oklopnih vozila Valuk

RUSIJA OBJAVILA NOVE PODATKE Uništena fabrika za oklopna vozila, oboren SU-25, 133. ukrajinski avion do sada! (VIDEO)

Borbena vozila Valuk kako je saopšteno naoružana su automatskim bacačima granata kalibra 40 mm i teškim mitraljezima kalibra 12,7 mm. Slovenija je u svom naoružanju inače imala 85 ovakvih borbenih vozila, koja se koriste već punih 24 godine. Ovo je kako izveštava POP TV najmanje staro oružje po godinama proizvodnje koje je isporučeno Ukrajini.

Valuk koji je dobio ime po kratanskom knezu Valuku je vozilo koje je rađeno licencno po uzoru na austrijsko vozilo slične namene Pandur, koje je namenjeno za transport pešadije. Vozilo štiti posadu i pešadijsko odeljenje od municije kalibra 12,7 mm i protivpešadijskih mina.

POP TV navodi da od vlasti nije dobijena zvanična potvrda o slovenačkoj donaciji, kao i da to još neko vreme neće biti obelodanjeno, ali neimenovani izvori su toj TV stanici dodali da je transprt za Ukrajinu izvršen početkom ove nedelje u poptunoj tajnosti.

Navodi da je operacija slanja Valuka u Ukrajinu trajala nekoliko meseci, jer su oklopna vozila morala da se pripreme, servisiraju i onda tek transportuju. Transportnim avionima C-17 vozila su prevezena u obližnju zemlju odakle su predata Ukrajini. Inače u jedan C-17 stanu četiri oklopna vozila tipa Valuk.

Navodno, operacija isporuke, je kasnila zbog angažovanja transportne avijacije oko dešavanja u Sudanu. Inače početkom ove nedelje poslednji Valuk je stigao u Ukrajinu. Pretpostavlja se da će ovo oklopno vozilo biti uključeno u prolećnu ukrajinsku ofanzivu koja se sprema i čiji početak se očekuje za nekoliko nedelja.

Valuk ima veliki radijus kretanja do 600 km po asfaltnom putut i do 300 km po zaemljanim putevima. U slovenačkoj vojsci se nalaze u sastavu lakih pšeadijskih bataljona, koji su naknadno pojačani američkim lakim oklopnim vozilima OSHKOSH koji se u slovenačkoj vojsci vodi kao Perun, koji ima ukupno 37, ali taj broj nije konačan, nego će ih biti još više.

Inače Slovenija već dugo vremena formira srednju bataljonsku borbenu grupu sa oklopnim vozilima 8×8.

Šta je Slovenija poslala u Ukrajinu od naoružanja

Slovenija je prema dostupnim javnim podacima u Ukrajinu poslala 28 tenkova M-55S, 35 borbenih vozila pešadije BVP M-80, 16 vučnih haubica M2A1, 20 lakih oklopnih vozila Hamvi i brojno drugo naoružanje i vojnu opremu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter