Izvor: Kurir.rs
29.10.2022 u 15:04
0

SLOVENAČKI BVP M-80 U RUKAMA UKRAJINACA SNIMLJENI KOD HERSONA: Borbena vozila i dalje nisu uništena! (VIDEO)

Priča o borbenim vozilima pešadije BVP M-80 eks jugoslovenske proizvodnje ponovo je postala aktuelna, kada se na Tviteru pojavio snimak tih vozila.

NOVA VOJNA POMOĆ ZA UKRAJINU: Litvanija šalje 20 oklopnih vozila tipa M113

Kako je navedeno borbena vozila pešadije nalaze se u sastavu 24 mehanizovane brigade ukrajisnke vojske koja se nalazi u Hersonskom pravcu. Na snimku se tačno vidi nekoliko BVP M-80 sa karakterističnim belim krstom preko celog vozila, koji ukrajinci koriste za raspoznavanje svojih vozila.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Inače na ovom pravcu krajem septembra meseca je objavljeno da je jedan BVP uništen, dok za preostalima nije bilo podataka. Na snimku se vidi nekoliko BVP M-80.

Podsetimo, Slovenija je krajem juna Ukrajini donirala 35 borbenih vozila pešadije BVP M-80 koje je vojska te zemlje nasledila od bivše JNA posle njenog odlaska. Vozila su iz operativne upotrebe povučena 2005. a nekoliko puta su nuđena na prodaju. Takođe Ukrajina je bila zainteresovana za ova vozila, ali je kupovina pred sam rat sa Rusijom iznenada obustavljena. Kasnije su ta vozila donirana krajem juna kao vojna pomoć Kijevu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

BVP M-80

Ova borbena vozila pešadije prvi put javnosti su prikazana na paradi pobede 9. maja 1975 i izazvao je pažnju stričnjaka. Učestovao je u svim balkanskim ratovima od 1991-1999. Bazni moderl imao je težinu od 13,5 tona, top kalibra 20 mm M-55 spregnuti mitraljez PKT i protivoklopne rakete POVRS M14M Maljutka.

Prva serija BVP M-80 bila je sa motorom HS-115 od 191 kW. Druga serija je M-80A sa motorom 10V003 od 235 kW.

Ukupno je proizvedeno više od 1.000 vozila, a u nanružanju vojske Srbije nalazi se trenutno 550 komada. Unapređena i modifikovana verzija dobila je težinu od 13, 85 tona isto naoružanje i jači motor. Ova vrsta borbenog vozila pešadije postala je temelj za različite nadgradnje.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter