Izvor: Kurir.rs
26.02.2023 u 18:30
0

IZRAEL PLANIRA UVOĐENJE SMRTNE KAZNE: „Ministri odobrili predlog zakona, bez milosti za one koji napadaju civile!“

O tom predlogu bi trebalo da se glasa nekoliko puta u Knesetu (izraelskom parlamentu) pre nego što postane zakon. Izrael trenutno nema smrtnu kaznu.

Izraelski ministarski komitet za zakonodavstvo odobrio je danas predlog zakona kojim se uvodi smrtna kazna za teroriste.

IZRAEL RAZMATRA SLANJE VOJNE POMOĆI UKRAJINI: Netanijahu se nećka da li da pošalje „GVOZDENU KUPOLU“ Kijevu

Predlog je odobren na dan kada su dva Izraelca ubijena u oružanom napadu u gradu Havara na okupiranoj Zpadnoj obali. Odgovornost za napad niko nije preuzeo.

„Na ovaj težak dan, kada su dva izraelska građanina ubijena u palestinskom terorističkom napadu nema ničeg što je više simbolično od usvajanja smrtne kazne za teroriste“, rekao je ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je najavio da će njegova vlada nastaviti da deluje na sve načine da zastraši „teroriste i da održi bezbednost Izraela“, te da je odgovor na terorizam snažan udar.

Predlog zakon je odobren uprkos mišljenju vrhovne tužiteljke Izraela Gali Baharav-Miara da postoji pravna smetnja glasanju o tom zakonu pre nego što se utvrdi da li, ili ne, takva kazna sprečava nove napade.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel je osudila odobrenje predloga zakona i ocenila da je smrtna kazna „okrutna, neljudska i ponižavajuća“.

Kako je navedeno, zakon kojim se predviđa smrtna kazna za ljude koji su napali civile „u cilju da nanesu štetu državi Izrael i ponovno rođenje jevrejskog naroda u njihovoj domovini“ pokazuje da postoji pokušaj stvaranja razlike u zakonu na nacionalno-etničko-političkoj osnovi između napadača i građana čime se stvara zakon aparthejda, što je zločin protiv čovečanstva.

U istoriji Izraela je smrtna kazna izrečena samo dva puta i bila je predviđena samo za izdaju, genocid i zločin protiv čovečanstva protiv jevrejskog naroda u ratu.

Poslednji put je smrtna kazna izvršena vešanjem arhitekte holokausta Adolfa Ajhmana za genocid i zločin protiv čovečnosti. Poslednja smrtna kazna je izrečena 1988. kada je Džon Demjanjuk osuđen za na smt za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali je 1993. godine poništena.

U predlogu zakona se ne navodi kojim metodom bi se izvodila najstrožija kazna.

Izraelski mediji upozoravaju da bi uvođenje smrtne kazne izazvalo oštre kritike širom sveta jer se Izrael smatra zemljom u kojoj je od 2008. de fakto eliminsana takva kazna. Uz to se izgleda ona ne bi primenjivala protiv jevrejskih terorista koji ubiju Palestince.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter