Izvor: Sputnik Srbija
22.07.2022 u 17:07
0

ŠOJGU POTPISAO SPORAZUM O DEBLOKADI IZVOZA ŽITA: Evo šta sve on podrazumeva (VIDEO)

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu potpisao je u Turskoj sporazum o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.

Ceremoniji su prisustvovali turski lider Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Sporazum su potpisali Rusija i Turska uz posredovanje UN. U ime ruske strane dokumente sa Turskom i Ujedinjenim nacijama potpisao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

NEMAČKI MINISTAR: Puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“ bi značilo kapitulaciju Evrope pred Rusijom!

Prethodno su Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije potpisali sporazum o izvozu žita. Dokument su potpisali ministar infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kurbakov, ministar odbrane Turske Hulusi Akar i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Sporazum podrazumeva:

— izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora odvijaće se iz tri luke: Odesa, Černomorsk i Južni;

— deminiranje u ukrajinskim teritorijalnim vodama neće biti sprovedeno, jer će za to biti potrebno previše vremena;

— brodovi sa žitom će izlaziti iz Crnog mora po dogovorenom bezbednom koridoru, a pratiće ih ukrajinski pomorski piloti;

— proces će pratiti koordinacioni centar pod okriljem UN, koji će se hitno formirati u Istanbulu.

Prethodno je izvor koji je upoznat s pregovorima koji se vode u Turskoj o izvozu žita iz Ukrajine za Sputnjik izjavio da će bezbedan koridor za prolaz brodova sa ukrajinskim žitom preko Crnog mora početi da radi narednih nedelja, garancije su dobijene.

Ujedinjene nacije su više puta saopštavale o prehrambenoj krizi zbog deficita žita, a Zapad je optuživao Rusiju da sprečava izvoz ukrajinskog žita na svetska tržišta. Moskva je kategorički demantovala takve optužbe.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne sprečava izvoz žita i da ako Kijev deminira luke, brodovi sa žitom mogu da isplove bez ikakvih problema.



*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter