Izvor: BSC Happy
08.02.2023 u 14:40
0

ŠOLC OTKRIVA: „Evropa će oko godišnjice napada na Ukrajinu još jednom pooštriti sankcije Rusiji“

Evropa će još jednom pooštriti sankcije Rusiji u blizini godišnjice početka njene invazije na Ukrajinu kao signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc uoči specijalnog samita EU.

– Putin neće postići svoje ciljeve – ne na bojnom polju i ne kroz diktirani mir, rekao je Šolc. 

On je rekao da će EU podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno u ratu koji je počeo 24. februara prošle godine.

OLAF ŠOLC SE NE LIBI DA ISKAŽE SVOJ STAV: „Trka u subvencijama sa SAD bila bi pogrešan put za Evropsku uniju!“

Diplomatski izvori rekli su prošlog meseca da zemlje EU rade na 10. paketu sankcija koji bi trebalo da bude spreman oko godišnjice ruske invazije na njenog suseda.

Šolc je takođe kritikovao javno nadmetanje među nekim zemljama ko može da isporuči više i boljeg oružja Ukrajini, rekavši da to slabi jedinstvo saveznika.

– Čuvamo i jačamo ovu koheziju tako što prvo poverljivo pripremamo odluke – a tek onda ih saopštavamo, rekao je Šolc.

Osim rata u Ukrajini, lideri EU će takođe razgovarati o neregularnoj migraciji i ekonomskoj situaciji bloka na svom specijalnom samitu u Briselu u četvrtak i petak.

Šolc je rekao da Evropa nema potrebe da se krije od američkog Zakona o smanjenju inflacije kada je u pitanju iznos subvencija, ali je dodao da je evropskim liderima potrebna detaljna analiza pre nego što bi mogli da reše bilo kakve nedostatke u programima.

Trka za subvencije sa Sjedinjenim Državama bila bi pogrešan odgovor za EU, dodao je Šolc, koji je rekao da Nemačka pokušava da produbi svoje ekonomske odnose sa SAD.

-Tekući pregovori o IRA-i su dobra polazna tačka za ovo – barem ako se SAD odreknu pravila koja stavljaju evropske kompanije u nepovoljan položaj u poređenju sa kompanijama iz Kanade i Meksika, na primer, rekao je Šolc.

On je ponavljao zahteve EU za istim tretmanom kao i oni američki trgovinski partneri, čija je proizvodnja u velikoj meri uključena u šeme subvencija.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter