Izvor: Tanjug
24.01.2023 u 18:41
0

ŠOLC POKLEKAO POD PRITISKOM? Odobrenje Berlina za isporuku „Leoparda“ Ukrajini moguće već u sredu!

Nemački kancelar Olaf Šolc mogao bi već sutra da dozvoli Poljskoj da izveze svoje tenkove nemačke proizvodnje tipa "Leopard" u Ukrajinu, kažu izvori upoznati sa ovim pitanjem.

Poljska je danas zvanično zatražila odobrenje Berlina kako bi izvezla tenkove, a nemačka vlada je saopštila da će po ovom pitanju odgovoriti u što kraćem roku.

Si-en-en prenosi da bi Nemački parlament sutra mogao da raspravlja o pitanju slanja tenkova „Leopard“ u Ukrajinu. Opozicione stranke Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU) zatražile su raspravu, uz obrazloženje da žele da omoguće slanje „Leopard“ tenkova Ukrajini.

Debata bi trebalo da počne sutra u 15.05 časova po lokalnom vremenu. Nemački zakon zahteva odobrenje za ponovni izvoz njene vojne opreme, što znači da se tenkovi „Leopard“ mogu poslati u Ukrajinu samo uz saglasnost Berlina.

NOVA ETAPA U EVOLUCIJI OKLOPNIH VOZILA Rusi hvale svog „Terminatora“, pokazao se u Ukrajini! (VIDEO)

Šolc je insistirao da Nemačka ne treba da deluje odvojeno od NATO saveznika u slanju novih kategorija teškog naoružanja, zbog zabrinutosti da bi takvi potezi mogli da izazovu eskalaciju sa Moskvom. Sve do nedavno, nemački zvaničnici su u privatnim razgovorima uvek jasno stavljali do znanja da će poslati ili dozvoliti drugima da isporuče „Leoparde“ Ukrajini samo ako SAD pošalju svoj glavni borbeni tenk „M1 Abrams“.

Berlin je od tada promenio narativ i sada zvaničnici navode da ne postoje veze između slanja tenkova „Leopard“ i „M1 Abramsa“.

SAD su pomenule da bi tenkovi „M1 Abrams“ mogli biti poslati u Ukrajinu kao deo šireg međunarodnog paketa koji bi uključivao nemačke „Leoparde“, navodi Vol strit džurnal, koji se poziva na američke zvaničnike.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter