Izvor: BSC HAPPY
29.01.2023 u 14:56
0

ŠOLC POZVAO NA UZDRŽANOST Nemački kancelar govorio o istrazi eksplozija na Severnom toku, evo šta je poručio zvaničnicima!

Istraga o incidentu na gasovodu Severni tok i dalje je u toku, a pretpostavke o počiniocima mogu se saopštiti tek kada postoje dokazi, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

„Eksplozije su se dogodile u morima Švedske i Danske, istraga je složena i još uvek traje. U ustavnoj državi kao što je Nemačka, zvaničnici bi trebalo da se suzdrže od iznošenja pretpostavki i saopštavaju samo ono što mogu da dokažu. Kada možemo nešto da kažemo sa poverenjem, onda ćemo reći“, rekao je Šolc, prenose ruski mediji.

Prema njegovim rečima, „spekulacije ovde neće voditi nikuda“.

„Moramo se držati činjenica – posebno u ovakvim turbulentnim vremenima. Mogu samo da vas podsetim na dvostruki raketni napad na Poljsku u novembru, u kojem su poginula dva civila. I tamo smo prvo istražili incident i nismo iznosili ishitrene optužbe. Ispostavilo se da je reč o pogrešnim odbrambenim projektilima iz Ukrajine… Međutim, mi ne radimo sa lažnim optužbama, već čekamo rezultate istrage“, zaključio je nemački kancelar, napominjući da je, prema njegovom mišljenju, u situaciji sa raketama u Poljskoj, odgovornost na ruskoj strani zbog izazivanja sukoba u Ukrajini.

SEVERNA KOREJA PRIPRETILA AMERICI: „Suočićete se sa nepoželjnim ishodom ukoliko nastavite da širite izmišljotine“

Podsećamo, 15. novembra raketa je pala na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom, a dve osobe su poginule. U početku se spekulisalo da se radi o ruskim projektilima. Međutim, poljski predsednik Andžej Duda je kasnije rekao da nema dokaza da je pala raketa ruska i da je „velika verovatnoća” da je pripadala ukrajinskoj PVO. NATO je izneo slične podatke. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju o „raketnom incidentu“ izrazilo uverenje da će nepristrasna istraga i objavljivanje njenih rezultata razotkriti „provokaciju“.

Snabdevanje Severnim tokom, koji je bio glavni put za isporuku gasa iz Rusije u Evropu, značajno je smanjeno od sredine juna zbog tehničkih problema izazvanih sankcijama nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, a potpuno je obustavljeno od krajem avgusta.

Mesec dana kasnije, 26. septembra, otkrivena su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2. Operater gasovoda „Nord Stream AG“ saopštio je da je šteta bez presedana i da je nemoguće proceniti vremenski okvir za popravku. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma. Evropska unija istražuje moguće uzroke štete.

U oktobru je ruski predsednik Vladimir Putin izvestio da je Gaspromu dozvoljeno da ispita mesto eksplozije Severnog toka, a šef kompanije Aleksej Miler ga je izvestio o istraživanju. Prema rečima šefa države, eksplozija na gasovodu Severni tok je očigledan teroristički napad.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter