Izvor: Tanjug
19.12.2022 u 09:26
0

ŠPIJUNIRAO ZA MOSKU? Austrijske vlasti razotkrile navodnog ruskog špijuna

Austrijska policija razotkrila je navodnog ruskog špijuna, jednog 39-godišnjeg grčkog državljanina ruskog porekla koji je osumnjičen da je špijunirao za Moskvu, prenose austrijski mediji.

SMRT KOJA JE OSTAVILA BEZ REČI I LJUTOG NEPRIJATELJA: Dva ruska pilota POGINULA kako bi spasla svoje saborce!

Anatolij, to jest Aleksandros, sumnjiči se da je godinama špijunirao za rusku vojnu obaveštajnu službu GRU protiv Austrije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Osumnjičeni je sin bivšeg ruskog saradnika GRU-a, koji je za vreme aktivnog službovanja bio diplomata u Nemačkoj i Austriji.

Direkcija za državnu bezbednost i obaveštajne službe (DSN), po nalogu tužilaštva sprovela je istragu po nalogu tužilaštva.

Osumnjičeni je bio u kontaktu sa diplomatama i obaveštajcima iz više zemalja, i bio je neposredno pre i za vreme vojnog napada Rusije na Ukrajinu u Moskvi, navode vlasti.

Konkretno mu se prebacuje da je prenosio državne tajne.

Tokom pretresa njegovih nekretnina policija je pronašla detektore prislušnih uređaja, prislušne uređaje, mobilne telefone, računare.

Postoji sumnja da je korišćen kao izvor informacija o spoljnopolitičkim, društvenim i bezbednosno političkim diskursima medju austrijskim stanovništvom, u zemlji, kao i štampi i zbog toga je doveden u Moskvu radi procene mogućih reakcija na vojnu operaciju, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Osumnjičeni, dodaje se u saopštenju, nije imao zaposlenje, i u Austriji je dobijao socijalnu pomoć.

I pored toga, on je od 2018.do početka ove godine ostvario 65 putovanja u Evropi, ali i u Rusiji, Belorusiji, Turskoj i Gruziji, te je kupio više nekretnina u Beču, Rusiji i Grčkoj.

Za razmenu informacija korišćena su konspirativna mesta u Beču, pri čemu je utvrđeno prisustvo diplomatskog osoblja Rusije na tim mestima, dodaje Ministarstvo.

Iako se sumnja da je osumnjičeni i dalje na slobodi, preti mu kazna od  šest meseci do pet godina zatvora.

Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner rekao je da je ruska agresija na Ukrajinu veliki izazov i za DSN.

Detaljnom istragom i tesnom međunarodnom saradnjom uspeli smo da razotkrijemo ruskog špijuna, podvukao je on.

Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter