Izvor: BSC Happy
24.03.2023 u 10:39
0

„SPREMITE SE ZA ODMAZDU“: Peking upozorio SAD!

Peking je danas upozorio Vašington na "ozbiljne posledice", nakon što je američki razarač drugi dan zaredom plovio oko spornih Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru, što je potez za koji Kina tvrdi da predstavlja ugrožavanje njenog suvereniteta i bezbednosti.

Kineska vojska saopštila je juče da je „nadgledala i ispratila“ američki razarač sa navođenim projektilima USS Milius, koji je „nelegalno ušao u vode oko Paracelskog arhipelaga u Južnom kineskom moru“, a mornarica SAD je demantovala tvrdnje Pekinga o proterivanju plovila.

Američka mornarica je danas ponovo poslala brod u okolinu ostrva koja su pod kineskom kontrolom, ali na koje pravo polažu Tajvan i Vijetnam.

STOLTENBERG ZAPRETIO: „Kina da ne isporučuje Rusiji smrtonosno oružje“

SAD sprovodi program „sloboda plovidbe“ da bi osporila suverenitet Kine ili bilo koje druge zemlje nad vodama i vazdušnim prostorom a Kina, Tajvan i Vijetnam zahtevaju ili najavu, ili dozvolu za uplovljavanje vojnih brodova.

Mornarica SAD je saopštila da velike pretenzije u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi plovidbe i preletanja, slobodnoj i nesmetanoj trgovini, kao i slobodi ekonomskih mogućnosti za priobalne zemlje Južnog kineskog mora. Ministarstvo odbrane Kine odgovorilo je sa tvrdnjom da SAD svojim postupcima „podrivaju mir i stabilnost Južnog kineskog mora“.

– Postupak američke vojske ozbiljno narušava suverenitet i bezbednost Kine, ozbiljno krši međunarodno pravo i još je čvršći dokaz da SAD teže navigacionoj hegemoniji i militarizuju Južno kinesko more –  saopštio je portparol kineskog ministarstva.

Kako je navedeno,Kina je zvanično zatražila da SAD odmah zaustave takve provokacije, „inače će snositi ozbiljne posledice“, a Peking će preduzeti „sve neophodne mere“ da osigura svoju bezbednost, ali nije precizirano više detalja.

NA POMOLU KRUCIJALNI PREOKRETI? Kina i Rusija podigle odnose na viši nivo, nakon razgovora Si Đinpinga i Putina!

Kao i u izjavi o incidentu u četvrtak, Kina je ponovo saopštila da je ispratila američki brod sa ostrva, koja se nalaze u Južnom kineskom moru, nekoliko stotina kilometara od obale Vijetnama i kineske provincije Hajnan.

Obe strane svoje postupke opravdavaju međunarodnim pravom. SAD ne polažu pravo na Južno kinesko more, ali decenijama raspoređuju avione i ratne brodove da patroliraju strateškim plovnim putem, kroz koji svake godine prolazi oko 5.000 milijardi dolara globalnog trgovinskog tranzita i koje je bogato ribom i podmorskim mineralnim resursima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter