Izvor: Tanjug
10.05.2023 u 09:49
1

STOLTENBERG JASAN: „Ukrajina će postati član NATO“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su sve članice Severnoatlanske alijanse složne da Ukrajine treba da postane njihova članica, ali da je pitanje kada će se to dogoditi.

– Prvo, svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati član NATO. Svi se slažu da Ukrajina ima pravo da izabere svoj put, i da nije na Moskvi, već na Kijevu, da odluči o tome. Drugo, svi saveznici kažu da su vrata NATO otvorena, ali ne mogu tačno da kažem kada će Ukrajina postati članica Alijanse, rekao je Stoltenberg.

JENS STOLTENBERG U KIJEVU: Generalni sekretar NATO u Ukrajini odao pošast palim vojnicima

On je dodao da, ono što može da kaže, to je da NATO trenutno sarađuje sa Kijevom i pomaže u tranziciji da pređe sa opreme i doktrine iz sovjetske ere na doktrinu i standarde NATO.

– Radimo na tome da Ukrajina svoje oružane snage načini interoperabilnim sa NATO snagama i da im pomognemo da dalje reformišu i modernizuju svoje odbrambene i bezbednosne institucije, istakao je Stoltenberg.

On je rekao da Alijansa, „suštinski“, ima dva zadatka u ovom ratu.

– Jedan zadatak je da podržimo Ukrajinu, što i činimo. Drugi je da sprečimo eskalaciju. Sprečavamo je tako što jasno stavljamo da znanja da nismo deo konflikta, ali i sa povećanjem vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse, što smo i učinili, sa 40.000 vojnika koje podržavaju značajne pomorske i vazdušne snage, rekao je Stoltenberg.

Govoreći o Kini, Stoltenberg je ocenio da Peking nije osudio napad na Ukrajinu, ali je pozdravio razgovor između predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i kineskog kolege Si Đinpinga.

– Ono što se dešava u Evropi, važno je za Aziju, i ono što se dešava u Aziji, važno je za Evropu. Jer, ukoliko Putin pobedi u Ukrajini, to je tragedija za Ukrajince. Ali, to je isto opasno za nas. Jer to će poslati poruku Putinu, ali i Siju, da kada koriste vojnu silu, dobiju ono što žele. I to nas čini ranjivijim, napomenuo je Stoltenberg.

On je, takođe, rekao da je rat u Ukrajini fundamentalno promenio NATO.

– Međutim, morate da se prisetite da rat nije počeo 2022. godine. Počeo je 2014. godine i od tada, NATO je uveo najveću reorganizaciju svoje kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata, rekao je Stoltenberg.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “STOLTENBERG JASAN: „Ukrajina će postati član NATO“”

  1. Kakav li je on jeo sladoled kod nas kao dete kada je ovakav , neka im svima slicnima neko objasni da je patoloska mrznja Rusije bolest .

    5
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter