Izvor: Tanjug
21.03.2023 u 15:40
1

STOLTENBERG ZAPRETIO: „Kina da ne isporučuje Rusiji smrtonosno oružje“

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je upozorio Kinu da ne isporučuje Rusiji smrtonosno oružje, nakon što su se lideri te dve zemlje sastali u Moskvi.

– Nismo videli nikakav dokaz da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo videli neke znake da je to bio zahtev Rusije i da je to pitanje koje u Pekingu razmatraju kineske vlasti. Kina ne bi trebalo da pruža smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo da podržava ilegalni rat, rekao je Stoltenberg.

Sekretar Alijanse je istakao da NATO sada ne smatra mogućim da ima smislen dijalog sa Rusijom i dodao da ne vidi mogućnost za takve kontakte dok traje rat u Ukrajini.

STOLTENBERG DIŽE TENZIJU? „Bahmut bi mogao da padne narednih dana, ali to neće značiti prekretnicu u ratu“

– Savet Rusija-NATO bio je važno oruđe za pokušaje alijanse da uspostavi normalan dijalog sa Rusijom, rekao je Stoltenberg i napomenuo da u sadašnjim uslovima nije moguće koristiti ovaj mehanizam.

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je juče u trodnevnu posetu ruskom kolegi Vladimiru Putinu, a on je naveo da je strateški izbor Pekinga jačanje i razvoj odnosa sa Moskvom.

On je naglasio da su strane temeljno razmenile mišljenja o ukrajinskom pitanju. Si je naglasio da su, istorijski gledano, sukobi uvek rešavani dijalogom i pregovorima.

Podsetio je da je Kina nedavno objavila dokument sa stavom koji poziva na političko rešenje ukrajinske krize, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta i jednostranih sankcija. Si Đinping je napomenuo da, što je više poteškoća i kontradiktornosti, to je važnije ostaviti prostor za mir i dijalog.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “STOLTENBERG ZAPRETIO: „Kina da ne isporučuje Rusiji smrtonosno oružje“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter