Izvor: Kurir.rs/Telegraf
01.03.2023 u 11:46
0

„PREMINULU DECU NISU MOGLI ODMAH DA IDENTIFIKUJU“: Sudar vozova podsetio na stravičnu nesreću u Grčkoj od pre dve decenije!

Autobus koji je prevozio decu survao se u klisuru u dolini Tempe na severu Grčke u aprilu 2003. godine nakon nesreće u kojoj je učestovalo nekoliko vozila.

Dok Grčka žali gubitak najmanje 36 života i pokušava da shvati kako je došlo do stravične nesreće u kojoj su se sudarili putnički i teretni voz, mnogi su se setili još jedne katastrofe u dolini Tempe, kada je život izgubilo 23 ljudi.

TRODNEVNA ŽALOST U GRČKOJ: Najveći broj stradalih deca i studenti, spisak još nije konačan! (FOTO)

Autobus koji je prevozio decu survao se u klisuru u dolini Tempe na severu Grčke u aprilu 2003. godine nakon nesreće u kojoj je učestovalo nekoliko vozila.

U nesreći je poginulo 23 ljudi, dok je 29 povređeno. Policija je rekla da su većina poginulih tinejdžeri, od 14 do 16 godina.

Sudar, koji je tada opisan kao najgora saobraćajna nesreća u Grčkoj za 30 godina, dogodio se kada su pali trupci sa kamiona koji je dolazio iz kontra smera.

Trupci su udarili u autobus, a dva automobila, koja su išla iza autobusa, udarila su u njega i buknula u plamen.

Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras

 

Autobus se survao 100 metara u klisuru sa uskog, krivudavog puta u dolini Tempe.

Vozač kamiona i dva nastavnika preživela su sudar, a policija je kasnije uhapsila vozača kamiona.

„Izvukao me je prijatelj, svuda okolo su bila tela“, rekao je tada preživeli učenik.

Školski autobus se vraćao u školu u Makrihori posle trodnevnog boravka u Atini.

Bolničari su rekli da su neka mrtva deca bila toliko povređena da nisu mogla odmah da budu identifikovana.

Sudar vozova najteža saobraćajna nesreća u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija

Putnički voz u kojem je bilo nekoliko stotina ljudi sudario se sinoć nešto pre ponoći sa teretnim vozom u blizini Tempea kod Larise, a prema poslednjim podacima, poginulo je najmanje 36 ljudi.

Međugradski putnički voz sa nekih 350 putnika koji je iz Atine krenuo za Solun je napustio stanicu oko 19:30 časova po lokalnom vremenu i sudario se sa teretnim vozom kod Larise. Vatrogasna brigada saopštila je da je dobila informaciju o nesreći kratko pre ponoći.

Tanjug/George Kidonas/InTime News via AP

 

Guverner oblasti Tesalija Konstatinos Agorastos je za grčku državnu televiziju izjavio da je ceo prednji deo putničkog voza razoren i dodao su se vozovi sudarili na istom koloseku, prenosi Rojters.

„Vozovi su išli velikom brzinom, a mašinovođe nisu znale da im se drugi voz približava,“ rekao je Agoratas.

Stergios Minenis, koji je bio u putničkom vozu, je Rojtersu rekao da su putnici čuli „veliku eksploziju“ i doživeli „deset sekundi iz noćne more.“

Minenis je dodao da su se putnici od posledica sudara prevrtali u vagonu i da je ubrzo nastala panika.

Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras

 

„Sve je odmah počelo da gori, vatra je bila svuda, levo i desno. Nekih 10,15 sekundi je vladao apsolutni haos“, izjavio je Minenis.

Ovo je najteža saobraćajna nesreća u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter