Izvor: BSC Happy
01.04.2023 u 16:22
0

SUSRELI SE EGIPAT I SIRIJA POSLE DECENIJU: Istorijski dan!

Sirijski ministar spoljnih poslova sastao se u subotu u Kairu sa svojim egipatskim kolegom, što je prva takva poseta posle više od decenije i najnoviji znak da arapske države popravljaju odnose sa predsednikom Bašarom al Asadom. Sameh Shoukri je zagrlio Fejsala Mekdada kada je stigao u egipatsko ministarstvo spoljnih poslova, što je prvo zvanično putovanje od pre pobune i sukoba koji su počeli u Siriji 2011.

Mnoge zapadne i arapske države su izbegavale predsednika Asada zbog rata u Siriji, koji je rasparčao zemlju i ostavio stotine hiljada mrtvih.

Egipatski bezbednosni izvor, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je cilj posete bio da se preduzmu koraci za povratak Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije.

SESTRA KIM DŽONG UNA NAPALA KIJEV: „Tražite nuklearno naoružanje!“

Arapska liga sa sedištem u Kairu suspendovala je članstvo Sirije 2011. godine, a mnoge arapske države povukle su svoje izaslanike iz Damaska.

Neke zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Katar, protivile su se rehabilitaciji veza sa Asadom, navodeći brutalnost njegove vlade tokom sukoba i potrebu da se vidi napredak ka političkom rešenju u Siriji.

Ali ključne regionalne sile, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, nedavno su signalizirale sve veću otvorenost prema Damasku.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je slike dvojice ministara na zatvorenom sastanku pre šire diskusije.

„JOŠ SAM ŽIV!“ Papa Franja prekinuo lečenje?

Sirijska državna novinska agencija SANA javila je da su razgovori imali za cilj jačanje odnosa između dve države. Egipćanin Šukri posetio je Siriju i Tursku u februaru nakon razornih zemljotresa u toj zemlji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter