Izvor: Kurir.rs/Fonet
06.02.2023 u 14:35
1

ŠVAJCARSKI MEDIJI OPTUŽUJU BEZ STEGE: „Patrijarh ruske pravoslavne crkve Kiril radio za KGB dok je boravio u Švajcarskoj!“

Početkom '70-ih, patrijarh Kiril, koji je vatreno podržava rusku invaziju na Ukrajinu, živeo je u Ženevi, kao prestavnik Moskovske patrijaršije u Svetskom savetu crkava (WCC).

Patrijarh ruske pravoslavne crkve Kiril, koji snažno podržava predsednika Vladimira Putina, radio je za sovjetske obaveštajne službe dok je živeo u Švajcarskoj ’70-ih godina, objavili su danas švajcarski mediji, pozivajući se na arhive sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

„CEO ZAPADNI SVET SE NAORUŽAO PROTIV NAS, URAZUMITE LUDAKE“: Patrijarh Kiril poručio da uništavanje Rusije znači smak sveta

Prema tvrdnjama švajcarskil listova „Le Matin Dimanche“ i „Sonntagszeitung“, dosje koji ima federalna policija o čoveku koji je danas duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je Kiril bio deo obaveštajne službe KGB u vreme Sovjetskog Saveza, objavio je danas France 24.

Ta dva medija su, kako se navodi, uspela da pregledaju Kirilov dosje u švajcarskom saveznom arhivu, navodi agencija AFP.

Početkom ’70-ih, patrijarh Kiril, koji je vatreno podržava rusku invaziju na Ukrajinu, živeo je u Ženevi, kao prestavnik Moskovske patrijaršije u Svetskom savetu crkava (WCC).

Misija današnjeg patrijarha ruske crkve Kirila, koga je KGV infiltrirao pod kodnim imenom „Mihajlov“, bila je da utiče na rad WCC.

Ruska pravoslavna crkva je odbila da komentariše Kirilovu špijunsku aktivnost u Ženevi, dok je WCC tvrdio da nema informacija o tom slučaju, navodi AFP potivajući se na pisanje švajcarskih medija.

Arhive su, prema tvrdnjama dva švajcarska lista, pokazale da je cilj tadašnjeg SSSR bio da podstakne Svetski savet crkava da osudi Sjedinjene Države i njihove saveznike i da ublaži kritike nedostatka verskih sloboda u Sovjetskom Savezu.

Patrijarhov nećak Mihail Gundjajev, koji trenutno predstavlja Rusku crkvu u WCC u Ženevi, međutim, insistirao je izjavi za „Le Matin Dimanche“ da njegov ujak „nije bio agent, iako je bio podvrgnut ‘strogo kontroli’ KGB”.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ŠVAJCARSKI MEDIJI OPTUŽUJU BEZ STEGE: „Patrijarh ruske pravoslavne crkve Kiril radio za KGB dok je boravio u Švajcarskoj!“”

  1. Imali ova Svajcarska imalo svoj stav a ne koji mu narede ameri to mora da radi. Kao neutralna a svagde gura nos za radi interesa amera a ne svojih. Bruka i sramota!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter