Izvor: Tanjug
09.01.2023 u 14:13
0

VREME JE DA SE ZAVRŠI PROCES RATIFIKACIJE: Stoltenberg naglasio da je Švedska uradila sve da joj Turska odobri članstvo u NATO

Prošle godine su Švedska i susedna Finska podnele zahtev za ulazak u NATO nakon početka sukoba između Rusije i Ukrajine.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Švedska učinila sve što je potrebno da dobije odobrenje Turske za članstvo u vojnoj alijansi.

– Došlo je vreme da se dovrši proces ratifikacije za Švedsku – rekao je Stoltenberg.

STOLTENBERG ZABRINUT: „Potcenjivanje Rusije može da dovede do velikih posledica“

Prošle godine su Švedska i susedna Finska odustale od dugogodišnje politike vojne nesvrstanosti i podnele zahtev za ulazak u NATO nakon početka sukoba između Rusije i Ukrajine, a da bi postale punopravne članice potrebna je jednoglasna ratifikacija svih članica, prenosi AP.

Prošlog meseca turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da Švedska nije ispunila ni polovinu obaveza koje je Ankara postavila kao uslov da ratifikuje pridruživanje vojnom savezu.

Švedski premijer Ulf Kristereson poručio je da je Švedska ispunila obaveze i da je sada odluka na Turskoj. Parlamenti 28 zemalja NATO već su ratifikovali članstvo Švedske i Finske, a Turska i Mađarska su jedine članice koje još nisu dale odobrenje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter