Izvor: Tanjug
07.02.2023 u 14:10
0

ŠVEDSKA VOJSKA U AKCIJI: PVO sistem „Patriot“ raspoređen oko strateške južne luke Geteborg!

To je prvi put da su švedske oružane snage rasporedile "Patriot", koji je sposoban da presreće balističke rakete, kao i krstareće rakete i avione u dometu od 60 do 160 kilometara.

Švedska vojska rasporedila je američki napredni sistem protivvazdušne odbrane „Patriot“ oko strateške južne luke Geteborg.

NEMAČKA PRISKAČE U POMOĆ: Poslate prve dve jedinice PVO Patriot u Poljsku blizu ukrajinske granice

„Zapadna obala sa lukom Geteborg je strateški važna, jer sve što se transportuje stiže u nju i stoga je od ključnog značaja da se ovim sistemom zaštitimo od napada“, rekla je portparolka Oružanih snaga Švedske Terese Fagerstet za „Aftonbladet“.

Ona je kazala da to nije vežba, već raspoređivanje u okviru operacije pripravnosti. „Operacije za vanredne situacije se izvode kako bi se testiralo koliko brzo i efikasno naše jedinice i borbene snage mogu da odgovore u kriznoj situaciji.

Operacija nije podstaknuta bilo kakvom promenom pretnje Švedskoj“, navela je Švedska odbrambena agencija na svom sajtu.

Švedske oružane snage smatraju da je rizik od oružanog napada na Švedsku nizak, ali ne mogu da isključe takav scenario. Nakon rata u Ukrajini, Švedska je povećala vojnu potrošnju i između ostalog, kupila i rakete za vazdušnu odbranu „Patriot“ od SAD.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter