Izvor: BSC HAPPY
31.01.2023 u 12:14
0

„SVET SE NALAZI NA ISTORIJSKOJ PRELOMNOJ TAČKI“: Stoltenberg i japanski premijer o sitauciji u Ukrajini

Šef NATO-a Jens Stoltenberg i japanski premijer Fumio Kišida obećali su u utorak da će ojačati veze, rekavši da su ruska invazija na Ukrajinu i njena sve veća vojna saradnja sa Kinom stvorili najnapetije bezbednosno okruženje od Drugog svetskog rata.

– Svet se nalazi na istorijskoj prelomnoj tački u najstrožem i najsloženijem bezbednosnom okruženju od kraja Drugog svetskog rata, navela su dvojica lidera u saopštenju.

Takođe je izazvao zabrinutost zbog ruskih nuklearnih pretnji, zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Kine u blizini Japana i razvoja nuklearnog oružja Severne Koreje.

SVETSKI LIST UVELIKO DEBATUJE O OVOJ TEMATICI: Da li će žena naslediti Stoltenberga na mestu šefa NATO-a?

Stoltenberg je rekao da bi ruska pobeda u Ukrajini ohrabrila Kinu u trenutku kada gradi svoju vojsku, „maltretirajući svoje susede i preteći Tajvanu“.

On je dodao: Ovaj rat nije samo evropska kriza, već izazov za svetski poredak.

– Peking pažljivo prati i uči lekcije koje mogu uticati na njegove buduće odluke. Ono što se danas dešava u Evropi moglo bi da se dogodi sutra u istočnoj Aziji.

Dok Severnoatlantski savez grupiše 30 zemalja u Evropi i Severnoj Americi, Stoltenberg kaže da su njene članice pogođene globalnim pretnjama.

Kišida i južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol postali su prvi lideri svojih zemalja koji su prisustvovali samitu NATO-a prošle godine, pridruživši im se kao posmatrači.

Kina je ranije kritikovala napore NATO-a da proširi svoje saveze u Aziji. Rusija, koja svoju invaziju na Ukrajinu naziva „specijalnom operacijom“, više puta je ekspanziju NATO-a predstavljala pretnjom po svoju bezbednost.

Krajem prošle godine, Japan je predstavio sveobuhvatne planove za jačanje svojih odbrambenih sposobnosti, promene koje su nekada bile nezamislive za pacifističku zemlju koje će je učiniti trećom po veličini vojnom potrošnjom posle Sjedinjenih Država i Kine.

Jačanje njegove saradnje sa NATO-om u oblastima od pomorske bezbednosti i kontrole naoružanja do sajber prostora i dezinformacija dodatno će pomoći da se odgovori na promenljivo strateško okruženje, dodaje se u saopštenju.

Sastanak se održava u trenutku kada se Japan priprema da bude domaćin godišnjeg samita Grupe sedam (G7) u maju, kada se očekuje da će ruska invazija na Ukrajinu biti glavna tema razgovora.

Kišida razmatra posetu Kijevu u februaru kako bi pojačao svoju podršku Ukrajini u sukobu, pišu domaći mediji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter