Izvor: telegraf.rs
20.05.2022 u 18:51
0

Svetska zdravstvena organizacija sazvala HITAN SASTANAK: Ova bolest izazvala zabrinutost u svetu!

Bolest se obično širi bliskim kontaktom i retko se širila izvan Afrike pa je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost.

Svetska zdravstvena organizacija sazvala je hitan sastanak na kojem je tema nedavno izbijanje majmunskih boginja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„CIVILI MORAJU BITI ZAŠTIĆENI“ Svetska zdravstvena organizacija traži pristup opkoljenim oblastima Ukrajine!

Virusna infekcija koja je češća u zapadnoj i središnjoj Africi, u Evropi je potvrđena ili se sumnja u više od 100 slučajeva.

Potvrđeni su slučajevi u Velikoj Britaniji, Španiji, Portugalu, Nemačkoj, Švedskoj i Italiji. Ranije su zabeleženi slučajevi i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Prvi put identifikovana je kod majmuna. Bolest se obično širi bliskim kontaktom i retko se širila izvan Afrike pa je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost.

Ipak, naučnici ne očekuju da će se epidemija razviti u pandemiju poput kovida 19, s obzirom na to da se virus ne širi tako lako kao SARS-COV-2, piše Reuters.

Karakterističan osip

Majmunske boginje su obično blaga virusna bolest. Karakterišu ih simptomi groznice, kao i osip.

– Sa nekoliko potvrđenih slučajeva u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugalu, ovo je najveća i najraširenija epidemija majmunskih boginja ikada viđena u Evropi – saopštila je medicinska služba nemačkih oružanih snaga koja je u petak otkrila prvi slučaj u zemlji.

– Malo je verovatno da će ova epidemija dugo trajati. Slučajevi se mogu dobro izolovati putem praćenja kontakata, a postoje i lekovi i delotvorne vakcine koje se mogu koristiti ako je potrebno – rekao je Fabian Lenderc sa Instituta Robert Koh.

Ne postoji specifičn vakcina za majmunske boginje, ali podaci pokazuju da su vakcine koje su korišžene za iskorenjivanje velikih boginja do 85 odsto delotvorne protiv majmunskih boginja, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter