Izvor: Novosti
14.06.2022 u 16:39
0

SZO SAZVALA HITAN SASTANAK! MAJMUNSKE BOGINJE izazvale VANREDNU SITUACIJU!

Svetska zdravstvena organizacija je za 23. jun sazvala sastanak Komitet za hitne slučajeve, na kome treba da bude procenjeno da li širenje majmunskih boginja predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje u međunarodnim okvirima.

Najveći nivo upozorenja zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija je za sada izdat samo za pandemiju kovida i dečju paralizu. 

Ove godine je u 39 zemalja prijavljeno 1.600 slučajeva majmunskih boginja, kao i 1.500 slučajeva na koje se sumnja, dok je preminule 72 ljudi, naveo je SZO.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Petrović: Nema reči o epidemiji

Ove godine se navršilo 50 godina od izbijanja epidemije velikih boginja u tadašnjoj Jugoslaviji.

15. marta 1972. godine u laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak“ izolovan je virus velikih boginja. To je bila poslednja epidemija variole vere u Evropi.

Prema zvaničnoj verziji, vi­rus je sti­gao u na­šu ze­mlju, ka­da ga je tri­de­set­pe­to­go­di­šnji Ibra­him Ho­ti iz jed­nog se­la kod Ora­hov­ca na Kosovu i Metohiji do­neo iz Ju­žnog Ira­ka.

Smatra se da je zara­zio sed­mo­ro ro­đa­ka i još če­tvo­ro lju­di na pi­ja­ci, a pret­po­sta­vlja se da je po­čeo da se ši­ri br­zinom mu­nje ka­da ga je do­bio La­tif Mum­džić, uči­telj iz jed­nog se­la kod Tu­ti­na, ko­ji se za­ra­zio ta­ko što je s Ho­ti­jem bio u istom auto­bu­su.

U vreme izbijanja epidemije velikih boginja narod se pridržavao uputstava zvaničnih organa, kojima se verovalo. I za kratko vreme, epidemija je suzbijena, a građani su naučili da je glavno sredstvo za borbu protiv virusa održavanje higijene.

Društvene mreže šire paniku

Kakva je sličnost i razlika epidemije velikih boginja i virusa korona, objasnio je prim. dr Radmilo Petrović, naš čuveni epidemiolog u penziji, koji je čitav svoj radni vek proveo u Institutu “Torlak“.

– Tokom epidemije velikih boginja imali smo već spremnu vakcinu i epidemija je bila savladana za nepuna tri meseca. Tada je bilo oko 200 obolelih osoba, dok je umrlo 35, a vakcinacija je bila sveobuhvatna (više od 90 odsto stanovništva tadašnje Jugoslavije). To znači da je više od 18 miliona ljudi bilo vakcinisano u rekordnom roku od mesec dana. Međutim, tada nije bilo društvenih mreža da šire nesitinu i paniku, pa su svi hrlili da se vakcinišu – kaže prim. dr Petrović.

Značaj vakcinacije

– Kada su u pitanju velike boginje u startu smo imali vakcinu, nismo čekali godinu dana da se pojavi. Vakcinacija protiv velikih boginja u Srbiji potiče, još od Knjaza Miloša (od 1839. godine). Zato je većina stanovništva imala imunitet protiv velikih boginja, odnosno bilo je 15 odsto stanovništva koji nisu bili imuni na velike boginje, tako da nije mogao virus da se širi – navodi prim. dr Petrović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter